Nieuwe opzet voor BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs

  • update:  
  •  
Het BNG Cultuurfonds gaat ook de komende jaren door met het uitreiken van de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs. Deze prijs, ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar, is met een bedrag van 45.000 euro de grootste theaterprijs van Nederland. De winnaar gaat met dit bedrag een nieuwe voorstelling maken.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Nederlands Theater Festival

Na opheffing van de eerdere samenwerkingspartners Theater Instituut Nederland en Bureau Promotie Podiumkunsten heeft het BNG Cultuurfonds een nieuwe partner gevonden in het Nederlands Theater Festival. Een samenwerking die in elk geval loopt tot en met 2016.

Springplank voor veelbelovende theatermakers

De prijs wordt in september 2014 tijdens de opening van het festival uitgereikt. Anders dan in voorgaande jaren, toen er nog sprake was van een voorselectie, kunnen nu alle theatermakers tot 35 jaar die met een voorstelling op tournee zijn bij verrassing voor de prijs worden genomineerd. De winnaar van 2014 gaat tijdens het Nederlands Theater Festival 2015 met zijn nieuwe voorstelling in première, waarna een tournee volgt.

Het BNG Cultuurfonds kiest voor een actieve aanpak van het stimuleren van jong talent. De BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs wil graag fungeren als springplank voor de meest veelbelovende theatermakers die op deze manier binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen. De jury bestaat uit Martin van Ginkel, Maarten Verhoef, Frank Noorland, Tom Helmer en Jolie Vreeburg.

Winnende veelbelovende theatermakers

Eerdere winnaars van de BNG bank Nieuwe Theatermakersprijs waren Sadettin Kırmızıyüz (2013), Joeri Dubbe (2012), Ilay den Boer (2011), Sanja Mitrović (2010), Leen Braspenning (2009), Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse (2008), Laura van Dolron (2007) en Keren Levi (2006).

Stimuleren van jong talent

Ook op andere terreinen stimuleert het BNG Cultuurfonds jong talent. De BNG Bank Nieuwe Literatuurprijs voor jonge auteurs wordt op 23 januari 2014 voor de 9e keer uitgereikt. En voor jonge makers op het gebied van circus, beeldkunst en dans kent het BNG Cultuurfonds tevens prijzen toe.

Trefwoorden: Tags: theatermakersprijs
 

 Content Query