Nineties Productions wint BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017

  • update:  
  •  
Op donderdag 7 september 2017 is de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017 tijdens de officiële opening van de twaalfde editie van het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg Amsterdam uitgereikt. Nineties Productions is de gelukkig winnaar.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

De voorzitter van de Nederlandse Toneeljury Ferry Mingelen verwelkomde de aanwezigen in de Stadsschouwburg Amsterdam. Nederlands meest gespeelde toneelschrijfster Lot Vekemans sprak de Staat van het Theater uit. Maar daaraan voorafgaand werden twee winnaars bekend gemaakt. De winnaar van de Theaterfotografieprijs en de winnaar van de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017.

Winnaar 2017

Nineties Productions wint de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2017. Ze ontvingen deze prijs ter waarde van 45.000 euro voor de voorstelling Untitled, 2017 die zij in coproductie met Paradiso Melkweg Productiehuis maakten. De prijs werd uitgereikt in een volle Stadsschouwburg Amsterdam en is in het leven geroepen om jonge getalenteerde makers te ondersteunen. De jury van de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs over Nineties Productions: "In deze ogenschijnlijk onschuldige 'theaterhappening' worden de regels van de kunst bevraagd. Er wordt slim gespeeld met verschillende theatercodes en de herkenning en verwarring van het publiek om de voorstelling aaneen te smeden. In een zorgvuldig uitgekiende en energieke mix van muziek en vervreemdende scènes stijgt deze performance tot grote hoogte. Het resultaat is een vrijgevochten show waar kunst daadwerkelijk ruim baan krijgt en waarin het publiek heel direct betrokken wordt." 

  Foto's: Anna van Kooij

Meer informatie

De genomineerden

De genomineerden dit jaar waren: Karlijn Kistemaker/Kompagnie Kistemaker (Missie Marquez), Olivier Diepenhorst/Toneelschuur Producties (Het leven is droom), Collectief Walden (Windstilleven), Samira Elagoz (Cock Cock Who’s There), Nina Spijkers/Toneelschuur Producties (Ivanov), Nineties Productions/Paradiso Melkweg Productiehuis (Untitled, 2017) en Club Gewalt (Karaoki Kany)​.

Juryrapport 2017

Trefwoorden: Tags: Cultuur
Yes

 Content Query