Hulp bij financiering Energieakkoord
Tijdens de werkconferentie Financiering Energieakkoord bracht de SER daarom een groot aantal gemeenten, woningcorporaties, ondernemers en andere partijen bij elkaar. BNG Bank lichtte toe hoe ze hen kan helpen. Volgens dagvoorzitter Ed Nijpels, onafhankelijk voorzitter van de Commissie voor de Borging van het Energieakkoord voor duurzame groei, is voor de uitvoering van het huidige Energieakkoord veel geld nodig is.
‘Het is dus van groot belang om de financiële vraagstukken rondom de investeringen op te lossen. Niet alleen voor de periode waarover het Energieakkoord gaat tot 2023, maar vooral ook na die tijd. Wat we tot 2023 doen, is het begin. De opgave waarvoor we na 2023 komen te staan, is nog vele malen groter.’
Wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer liet in zijn inleiding zien dat je als bestuurder soms buiten de gebaande paden moet treden. Een voorbeeld daarvan is dat in zijn gemeente op 3000 huurwoningen zonnepanelen worden geïnstalleerd. ‘Corporaties en huurders hebben hiervoor geen geld meer’, zegt hij.
Haarlemmermeer heeft daarom een lokaal energiebedrijf opgericht, gefinancierd door BNG Bank, van waaruit de panelen zijn gefinancierd. Voor de bewoners levert dat voordeel op. ‘De huurders nemen lokaal stroom af van de panelen die bij hen op het dak staan. De energiekosten gaan daardoor omlaag.’ Bijkomend voordeel van deze onorthodoxe aanpak van de gemeente Haarlemmermeer is dat de gemeente meteen alle energiedoelstellingen haalt. ‘We willen onze ervaringen graag delen met andere gemeenten; iedereen is welkom’, besluit Nederstigt.
In workshops werd in het tweede deel van de conferentie ingegaan op andere concrete situaties, onder meer bij woningcorporaties. De laatste jaren hebben zij hard gewerkt aan verduurzaming, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisaties Aedes. In 2011 werden er minder dan 6000 zonnepanelen op sociale huurwoningen geplaatst.
In 2014 ging het al om 30.000 nieuwe zonnepanelen. Toch daalt het gemiddelde energiegebruik van sociale huurwoningen te langzaam om aan de doelstellingen van het energieakkoord te voldoen. Jan-Willem van der Groep van Platform 31 bepleit een forse versnelling door woningen ingrijpend te verduurzamen via het nul-op-de-meter-programma. Doelstelling daarvan is dat woningen per saldo energieneutraal.
Volgens Pieter de Jong van Ymere is een probleem dat woningcorporaties, mede door de hen opgelegde verhuurdersheffing, te weinig mogelijkheden hebben om te investeren. Caspar Boendermaker van BNG Bank bood ook hiervoor een mogelijke oplossing: de ESCo-constructie. Deze manier van financiering ontzorgt de woningcorporaties en gaat niet ten koste van de investeringruimte van woningcorporaties.
BNG Bank financiert onder meer de verduurzaming van huurwoningen in Amsterdam en Den Helder.
Abonneer u op BNG Magazine via onderstaande knop.
Stuur uw artikel naar de redactie van BNG Magazine en wij nemen vervolgens contact met u op.