Westland: energie en goed bewegen
Open, transparant, super duurzaam. Een 'thuis' voor medewerkers, burgers en bezoekers. Dat zijn de opvallendste eisen die gelden voor de jongste generatie stadskantoren. Per stad en streek op eigen wijze ingevuld. Stadskantoor Westland, nét in aanbouw, is tweede in deze serie van duurzame paradepaardjes.
'Een PCM-bufferPhase Change Materials (PCM) neemt thermische energie op en geeft het af door faseverandering. Het verhoogt de thermische massa van een lichte constructie. De constructie wordt thermisch zwaar maar blijft compact in massa en gewicht., gecombineerd met 800 zonnepanelen. Dat is de belangrijkste innovatie, waardoor we CO2-neutraal en energiezuinig de toekomst ingaan in onze duurzame gemeentehuizen', zegt gemeentesecretaris Maarten van Beek van de gemeente Westland.
De innovatieve methode is afgesproken in een DBFMO-contractDBFMO: Design, Build, Finance, Maintain & Operategesloten met het consortium De Groene Schakel bv, waarin BNG Bank de F voor zijn rekening neemt. De Groene Schakel (zie kader) zal de komende 25 jaar Westland van een gemeentelijk bestuurshart voorzien.
Bestuurshart met twee kamers
Dat hart zal bestaan uit twee kamers: twee gebouwen in Naaldwijk op 800 meter van elkaar. De ontwerpen voor een publiekscentrum aan de Verdilaan en een ambtenarengebouw aan de Laan van de Glazen Stad kenmerken zich door veel glas. Het zijn duurzame, energieneutrale gebouwen, met onder meer led-verlichting en in totaal 800 zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening. Op 18 mei wordt de eerste paal geslagen. De gebouwen moeten uiterlijk 1 juli 2017 in gebruik zijn.
Maarten van Beek, sinds 2007 in Westland aan het roer, maakt het besluitvormingsproces en de keuzes voluit mee. Westland ontstond in 2004 door samenvoeging van de gemeenten Monster, Naaldwijk, Wateringen, 's-Gravenzande en De Lier. Op dat moment waren er vijf gemeentehuizen. De uitkomst van lang politiek en bestuurlijk beraad leidt nu tot twee gebouwen. De gemeente betaalt vanaf 1 juli 2017 per jaar 3,5 miljoen euro voor deze huisvesting; een miljoen minder dan wanneer de huidige vier locaties na nodige renovatie in gebruik zouden blijven.
Juist in Westland
'Duurzaam, vanwege het energiegebruik' zegt Van Beek. Juist in Westland staan bedrijfsleven en burgers volgens hem open voor duurzaamheid en energievondsten. 'De beide gebouwen krijgen slim glas, met kassendoek erachter om warmte en kou te geleiden'.
De Groene Schakel
Consortium De Groene Schakel bestaat uit Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties, PCH Dienstengroep (alle VolkerWessels-ondernemingen). Daarnaast is een aantal Westlandse bedrijven bij dit consortium betrokken.De ondernemers in Westland hebben enorme ervaring met bijzonder energiegebruik. 'Bijvoorbeeld met aardwarmteboring, 2 à 3 kilometer de grond in, zodat je water van 80 graden celcius boven krijgt. Nieuw bij Westlandse bedrijven is de triasboring, waarmee je 180 graden heet water krijgt, waarmee je ook elektriciteit opwekt. Onze gemeentelijke PCM-buffer is weer een andere oplossing, net zo innovatief als de andere methoden die passen bij Westland.'
Minder bureaus, meer overleg
'Niet alleen de energie hebben we bekeken. We kunnen qua duurzaamheid binnen de gebouwen vooruitgang boeken, Bijvoorbeeld: de liften zie je niet in een oogwenk. De trappen in de gebouwen zijn leidend. Want wij vinden dat goed kunnen bewegen ook hoort tot de duurzame kwaliteiten van een gebouw.'
'We kijken ook in de toekomst: beantwoorden de ruimten aan het tijd- en plaats-onafhankelijk werken? Meer projectgewijs werken in plaats van per afdeling, zo moet het pand te veranderen zijn de komende jaren. Hoe maken we ruimte voor de groeiende behoefte aan het ontmoeten, aan minder bureaus, meer overlegvormen, en ook meer staande en lopende vergaderingen?' Ook in het meubilair zie je dus duurzame keuzes. 'Het uiterlijk van inrichting, meubels en apparaten is van belang: wat er ruim, transparant en schoon uitziet, leidt tot duurzaamheid.'
DBFMO-contract
Het DBFMO contract biedt de beste mogelijkheden, vindt Van Beek. 'Wij kunnen het vakmanschap van de markt ten volle gebruiken. Wij kunnen de bedrijven die in De Groene Schakel samenwerken, aanspreken en uitdagen de komende 25 jaar.'
'Zo'n DBFMO-contract moet gemanaged worden, daar wijzen ervaringen op rijksniveau ons duidelijk op. Daarvoor hebben we een eigen man aangesteld, die vanaf het begin in het drie man sterke projectteam de boel op poten heeft gezet.'
Looproute
Twee gebouwen, 800 meter afstand van elkaar, is gedacht over het verkeer daartussen? Van Beek: 'We kunnen een mooie, vriendelijke looproute ontwikkelen. Met enkele zitplekken, misschien met een overkapping of iets dergelijke. Ambtenaren kunnen lopend overleggen. Fietsend, dat lijkt me te gevaarlijk. Je moet een rotonde nemen, en je moet op het verkeer letten als fietser. Burgers die de ambtenaren in de open lucht zien bewegen en lopen, dat is toch de top van duurzaam gebouwen-gebruik'.
Inspiratie van de Westlandse kassen
Westland (104.000 inwoners) krijgt een bestuurshart, bestaand uit twee gebouwen. Hoofdontwerpster Frederique van Alphen van architectenbureau cepezed liet zich inspireren door de Westlandse kassen met veel glas. De basisopzet van de twee gebouwen is gelijk.In het drie lagen hoge, 5.280 vierkante meter grote publieks- en bestuurscentrum aan de Verdilaan komen de balies voor burgers en ondernemers. Hier houdt de gemeenteraad zijn vergaderingen. Er zijn 130 werkplekken. Aantal parkeerplaatsen: 60.
Het vier bouwlagen hoge (totaal 5.660 m2) gemeentekantoor voor medewerkers aan de Laan van de Glazen Stad zal bestaan uit twee kantoorbeuken met daartussen een atrium. Er kunnen 400 mensen werken. Aantal parkeerplaatsen: 108.
Abonneer u op BNG Magazine via onderstaande knop.
Stuur uw artikel naar de redactie van BNG Magazine en wij nemen vervolgens contact met u op.