Instant payments

Vanaf mei 2019 bieden verschillende Nederlandse banken de mogelijkheid om binnen enkele seconden geld over te maken naar een andere bank, inclusief de bijschrijving op de rekening.​ Het nieuwe betaalsysteem is 365 dagen per jaar en 24 uur per dag beschikbaar.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​Nieuwe norm in Nederland

De nieuwe snelle manier van betalen zal binnen enkele jaren de norm in Nederland voor alle overboekingen in het betalingsverkeer worden. Het is echter niet zo dat alle betaalproducten in één keer zullen overgaan. Ondanks een uitgebreid testtraject zou dit tot onverantwoorde risico's kunnen leiden. Consumentenbanken zijn vanaf mei 2019 gestart met de ondersteuning van losse betaalopdrachten en periodieke betaalopdrachten in de betaal-Apps en het internetbankieren. Sommige banken hanteren (al dan niet tijdelijk) een bedraggrens; andere banken starten met een bepaald klantsegment en schalen dit de komende tijd op. Naar verwachting zal het batchverkeer niet eerder dan de eerste helft van 2020 volgen. Ook hebben diverse banken nog geen tijdlijn bepaald voor iDEAL overboekingen en PIN-betalingen. Omdat pinnen en iDEAL een directe betaalgarantie kennen, is de noodzaak van een migratie minder groot. Op de langere termijn zullen er naar verwachting nieuwe producten ontstaan op basis van het nieuwe systeem. Voor incasso's zijn er ook nog geen plannen. Banken maken al naar gelang hun belangrijkste doelgroepen eigen afwegingen welke producten prioriteit krijgen voor de migratie.

Wat doet BNG Bank

In de eerste helft van 2020 start BNG Bank met de ontvangst van instant payments en het uitvoeren van losse betaalopdrachten naar andere deelnemende banken. Vanaf de start zullen ontvangsten direct online zichtbaar zijn in BNG Betalingsverkeer. Uitgaand betalingsverkeer zal net als bij andere banken langzaam uitgebreid worden. In de tweede helft van 2020 starten wij naar verwachting met batchverkeer. 

Wat verandert er voor u

De grootste verandering is dat betalingen 365 dagen per jaar worden verwerkt en ook gevaluteerd. Dit betekent dat ook in weekenden en op feestdagen betalingen plaatsvinden en ook een afschrift kan worden aangemaakt. Er ontstaat ook de mogelijkheid om zelf in het weekend en op feestdagen te gaan betalen. Hierdoor kunt u uw salarissen bijvoorbeeld altijd op de 25ste van maand overboeken.

Op deze pagina en in het welkomscherm van BNG Betalingsverkeer zullen wij u blijven informeren over de voortgang.

Trefwoorden: Tags: Betalingsverkeer
Yes

 Content Query