Instant payments

Via de Instant betaalinfrastructuur kun je binnen enkele seconden geld overmaken naar een andere bank, inclusief de bijschrijving op de rekening.​ Het nieuwe betaalsysteem is 365 dagen per jaar en 24 uur per dag beschikbaar.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​Nieuwe norm in Nederland

De nieuwe snelle manier van betalen is inmiddels de norm bij retailbetalingen in Nederland. Het batchverkeer (o.a. salarissen) zal niet eerder dan begin 2021 starten. Banken hebben nog geen tijdlijn bepaald voor iDEAL overboekingen en PIN ontvangsten. Aangezien Pinnen en iDEAL een directe betaalgarantie kennen is de noodzaak van een instant overboeking minder groot. Voor incasso's zijn er Europees nog geen plannen. Banken maken, afhankelijk van hun productenportfolio en klanten, eigen afwegingen in de prioriteitstelling.

Instant payments in europa

De ECB heeft onlangs besloten dat alle banken die meedoen aan instant payments per einde 2021 bereikbaar moeten zijn voor alle andere Europese banken. Hiervoor heeft de ECB een eigen systeem opgezet. Dit betekent een enorme uitbreiding en boost voor het betalingsverkeer in Europa en maakt het ook mogelijk de infrastructuur in te zetten in de e-commerce en in fysieke omgevingen (bijv. winkels).

WAAR STAAT BNG BANK

In de eerste helft van 2021 start BNG Bank net als andere banken met de ontvangst van instant payments en het uitvoeren van losse betaalopdrachten. Ontvangsten worden direct online zichtbaar in BNG Betalingsverkeer. 

Wat verandert er voor u

De grootste verandering is dat betalingen 365 dagen per jaar worden verwerkt. Dit betekent dat ook in de weekenden en op feestdagen betalingen plaatsvinden en ook een afschrift wordt aangemaakt. U krijgt straks de mogelijkheid om zelf in het weekend en op feestdagen te gaan betalen. Hierdoor kunt u op termijn uw salarissen bijvoorbeeld altijd op de 25ste van de maand overboeken.

Op deze pagina en in het welkomscherm van BNG Betalingsverkeer blijven wij u informeren over de voortgang.

Trefwoorden: Tags: Betalingsverkeer
Yes

 Content Query