Instant payments

Vanaf mei 2019 wordt het mogelijk binnen enkele seconden een overboeking naar een andere bank uit te voeren, inclusief de bijschrijving op de rekening.​ Het nieuwe betaalsysteem is 365 dagen per jaar en 24 uur per dag beschikbaar.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​Nieuwe norm in Nederland

In tegenstelling tot veel andere Europese landen wordt de nieuwe snelle manier van betalen in Nederland de norm voor alle overboekingen in het betalingsverkeer. Het is echter niet zo dat alle betaalproducten in één keer zullen overgaan. Ondanks een uitgebreid testtraject zou dit tot onverantwoorde risico's leiden. Consumentenbanken zullen vanaf mei 2019 starten met de ondersteuning van losse betaalopdrachten, periodieke betaalopdrachten en iDEAL betalingen in de betaal-Apps en/of het internetbankieren. Naar verwachting zal het (zakelijke) batchverkeer eind 2019 volgen. Mogelijk zullen ook PIN-betalingen op de langere termijn opgaan in het nieuwe systeem. Voor incasso's zijn nog geen plannen. Naar verwachting ontstaan er ook nieuwe betaalproducten. Banken maken al naar gelang hun belangrijkste doelgroepen eigen afwegingen welke producten prioriteit krijgen voor de migratie.

Wat doet BNG Bank

Rond augustus 2019 start BNG Bank met de ontvangst van alle soorten betaalopdrachten en het uitvoeren van losse betaalopdrachten naar andere deelnemende banken. Naar verwachting zal vanaf begin 2020 het batchverkeer (al dan niet gefaseerd) volgen.

Wat verandert er voor u

De grootste verandering is dat betalingen 365 dagen per jaar en 24 uur per dag worden verwerkt en ook gevaluteerd. Dit betekent dat er ook op weekenden en feestdagen betalingen plaatsvinden en er ook een afschrift kan worden aangemaakt. Er ontstaat ook de mogelijkheid om zelf in het weekend en feestdagen te gaan betalen. Hierdoor kunt u uw salarissen bijvoorbeeld altijd op de 25ste van maand overboeken.

In de eerste helft van 2019 zullen wij u uitgebreid informeren over de relevante veranderingen.

Trefwoorden: Tags: Betalingsverkeer
Yes

 Content Query