Amateurkunstenaars spelen zich in de kijker tijdens eerste iktoon

  • update:  
  •  
Overdag bankier, ’s avonds stand up comedy op de bühne? Nachtportier tot in de vroege uurtjes en ‘s middags schilderen in je atelier? Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst en in juni laten zij zich zien. Voor het eerst wordt Nederland een maand lang het podium van alle amateurkunstenaars in het kader van de ‘iktoon-campagne’. Verenigingen en individuen die in zijn of haar vrije tijd actief aan kunst doet wordt opgeroepen te tonen wat ze in huis hebben.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Veel artiesten blijven onzichtbaar. Mensen kennen hen vooral als juf, agent, moeder, dokter of opa, maar niet als toneelspeler, schilder, gitarist of dichter. Zoals de piloot die in zijn vrije tijd schildert, een lerares Nederlands die de straat op gaat als levend standbeeld en een secretaresse die 's avonds losgaat als samba danseres. Ook in verenigingsverband wordt er veel ondernomen. Rok & Rollator bijvoorbeeld, brengt moderne dansopvoeringen met zeventigplus dames, sommigen nog redelijk soepel, anderen dansend met rollator. Vanaf zaterdag 28 mei tot en met donderdag 30 juni 2016 krijgen deze 'onzichtbare' kunstenaars een podium waar publiek meer dan welkom is.

Eerste iktoon-maand

Lokaal wordt er van alles georganiseerd om de amateurkunstenaars uit de regio in de spotlights te zetten. Op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten verspreid door heel Nederland, zijn er in de maand juni voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen. Zo zorgen de acteurs van Theaterkoor Vinger in je Oor voor een heerlijk theateruitje in Utrecht met een opvoering van het ware verhaal van de verhuizing van Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Organiseert Jan Groot in Kraggenburg een sing-a-song met zijn leerlingen in zijn tuin in Kraggenburg (Flevoland). En bruist de Brielse binnenstad van acts van amateurkunstenaars uit de regio. Wandelend door de stad kan het publiek op verschillende locaties zang, muziek, dans, toneel, straattheater en poëzie beleven.

Aftrap in Veghel 

De iktoon-maand wordt op zondag 29 mei geopend in Veghel. De middag staat bol van optredens van artiesten uit de regio en ook voormalig Olympisch Kampioen Mark Tuitert toont zijn kunst aan het publiek. De opening staat daarnaast in het teken van de uitdaging om het grootste trompetorkest van Brabant op te laten treden. Trompettisten van alle niveaus kunnen meedoen, onder leiding van trompettist David Rockefeller van de band New Cool Collective. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de Brabantse Muziekbond. 

Afsluiting met battles

Het makersfestival 'Bombarie', georganiseerd door ZIMIHC en Jaarbeurs sluit de iktoon-maand af. Vanaf donderdag 23 juni kunnen bezoekers vier dagen lang kunst tonen met eigen optredens en tentoonstellingen en kunst maken tijdens masterclasses zoals bij de workshop soulzang door zangeres Shirma Rouse. Festival Bombarie eindigt elke dag met een uitdaging. Zo is er op vrijdag een dance battle onder leiding van Juvat Westendorp en zondag kunnen zangers en zangeressen deelnemen aan een concert onder leiding van Merlijn Twaalfhoven en het ZO! Gospelchoir.

Over iktoon

Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen vijftien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon. Fondsen, landelijke kunst- en cultuurorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tonen samen hoeveel, hoe divers en hoe kleurrijk kunst in Nederland is. De eerste stappen daarvoor zijn nu gezet met de iktoon-campagne in juni. Tijdens de iktoon-maand van zaterdag 28 mei tot en met donderdag 30 juni 2016 wordt op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten de kunsten van verenigingen en amateurkunstenaars getoond. Er zijn voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen.

iktoon is een initiatief van BNG Cultuurfonds, Cultuurconnectie, Fonds voor Cultuurparticipatie, Holland Dance, Jeugdcultuurfonds, Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie, Kunstbende, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Meer muziek in de klas, Platform Theater, Stichting WAK Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Vereniging Nederlandse Korenorganisaties, VSBfonds en ZIMIHC.

Trefwoorden: Tags: Cultuur
 

 Content Query