Amsterdam wint BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2016

  • update:  
  •  
Vandaag is de eerste editie van de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs uitgereikt aan Amsterdam. Deze stad heeft zich met Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) het beste als Age Friendly Cultural City ontwikkeld. Het Fonds voor Cultuurparticipatie startte in 2016 het programma ‘Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cities’. Hiermee moedigt het Fonds steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en te verduurzamen. Het BNG Cultuurfonds hecht hier belang aan en besloot daarom deze prijs, ter waarde van 20.000 euro, in het leven te roepen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​Vijf steden namen deel aan het programma van het Fonds: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden en Maastricht. Zij organiseerden elk een manifestatie waarin zij hun visie op het thema ‘ouderen en cultuurparticipatie’ lieten zien. Een jury, onder leiding van Hedy d’Ancona, bezocht de steden en beoordeelde hoe zij zich als Age Friendly Cultural City hebben ontwikkeld. Amsterdam slaagde hierin het beste.

Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) brengt met het project Twee keer kijken oudere en jongere buurtbewoners samen door fotografie. De opgedane kennis en methodiek zet ze voort in Amsterdam Vertelt. Een nieuw samenwerkingsproject met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Foam en OBA zien in Amsterdam Vertelt een uitgelezen kans om, samen met de gemeente Amsterdam, gebruik te maken van elkaars kennis en netwerk. Met als doel nieuwe ontmoetingen in de wijken stimuleren.

Uit het juryrapport

De samenwerking tussen de stakeholders OBA, Foam en de gemeente verloopt voorbeeldig. Iedereen doet mee, ook de GGD waardoor de ontschotting tussen de verschillende domeinen voltooid lijkt. De jury is blij met de chemie in de onderlinge contacten. En vooral ook met het feit dat de culturele ouderenparticipatie gewaarborgd is in het kunstenplan van de gemeente.

De stad ontving een bedrag van 20.000 euro van het BNG Cultuurfonds om te besteden aan de bevordering en verduurzaming van ouderenprojecten. De OBA heeft met haar 25 vestigingen en culturele partners als Foam een stevige basis waarop initiatieven, op weg naar een Age Friendly Cultural City, verder ontplooid kunnen worden. Het Fonds voor Cultuurparticipatie zet het programma voort en kondigde 5 nieuwe steden aan: Deventer, Doetinchem, Emmen, Groningen en Utrecht.

De jury bestond uit de volgende personen:

  • Hedy d’Ancona - voorzitter jury (oud politica)
  • Noraly Beyer (journaliste, theatermaker)
  • Nico Jansen (oud hoofd cultuur Utrecht)
  • Maaike Mul (coördinator Kunst & Cultuur Vitalis Wijkzorg)
  • Thijs Tromp (bestuurssecretaris Prins Bernhard Cultuurfonds)

Korte filmimpressies

De steden en hun manifestaties en projecten zien? Bekijk korte filmimpressies:

Age friendly winnaar Amsterdam

 


Cultuur+Ondernemen begeleidde de steden naar een gezonde, duurzame financieringsmix. Lees de publicatie met adviezen en tips.

 

Trefwoorden: Tags: Cultuurfonds
Yes

 Content Query