BNG Bank Dansprijs 2016 uitgereikt aan drie jonge choreografen

  • update:  
  •  
Op dinsdag 24 mei hebben het BNG Cultuurfonds en Korzo de derde BNG Bank Dansprijs uitgereikt. Deze keer wordt de prijs toegekend aan drie jonge choreografen. Zij krijgen hiermee de kans met hun nieuwe productie op tournee te gaan door Nederland en daarmee het publiek te enthousiasmeren voor hun werk. Uit de reacties van de winnaars bleek overduidelijk dat de prijs sterk bijdraagt aan het promoten en uitvoeren van hun huidige en toekomstige producties.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic
De drie jonge choreografen met hun producties zijn:
  • Dunja Jocic - Don't talk to me in my sleep: Dunja Jocic, als danseres jarenlang een van de blikvangers bij Club Guy & Roni, verraste de afgelopen jaren als choreografe met een reeks eigenzinnige dansprojecten en films. Don’t talk to me in my sleep is een even grappige als ernstige dansperformance.
  • Wubkje Kuindersma - doubleyou: Wubkje Kuindersma geeft haar visitekaartje af met het intrigerende doubleyou. De Nederlandse choreografe en danseres won al diverse prijzen en maakte stukken voor onder andere het Noverre Gesellschaft in Stuttgart, Conny Janssen Danst en de Junior Company van Het Nationale Ballet.
  • Rutkay Özpinar - Grip: De jonge dansmaker Rutkay Özpinar danste o.a. bij De Dutch Junior Dance Division en Introdans. Sinds 2014 maakt hij onder de vleugels van Korzo zijn eigen werk. Het duet Grip was zijn verrassende debuut dat direct werd uitgenodigd voor het Free to move Gala van Holland Dance en het DuoSoloDanse Festival in Senegal.

Prijsuitreiking

Het publiek genoot eerst van een stukje uit de nieuwe productie M van Samir Calixto, prijswinnaar BNG Bank Dansprijs 2014. Daarna werden de prijswinnaars van dit jaar toegesproken door Joris Wijsmuller, wethouder cultuur, en Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland en lid van het BNG Cultuurfonds bestuur. Leo Spreksel, artistiek directeur en programmeur dans, ging in gesprek met de winnaars van dit jaar en van vorige edities.

 

 

  Daarna genoot het publiek nog van de voorstelling doubleyou van Wubkje Kuindersma.   

alt text
productie van wubkje Kuindersma
 

M VAN SAMIR CALIXTO, KORZO & NDT 

Vijf mannelijke dansers brengen hun hele menszijn naar het podium: hun lichamelijke en geestelijke inzet en overgave, hun extreme kracht en kwetsbaarheid, hun persoonlijke lotgevallen en paradoxen. Dit alles ingebed in Calixto's tot in de details uitgewerkte choreografie en de echo's van Mahlers adagio's. M gaat op 19 mei 2016 in première en gaat in oktober-november op tournee.M van Samir Calixto

Korzo

Korzo is al 30 jaar ontwikkelaar van talent. Werk van getalenteerde choreografen, dansers, musici en andere kunstenaars wordt in Korzo geproduceerd, geprogrammeerd en op tournee gebracht in binnen- en buitenland. korzo
(Foto's: Joris-Jan Bos)
Trefwoorden: Tags: Cultuur
 

 Content Query