BNG Bank Literatuurprijs 2013: vijf nominaties

  • update:  
  •  
‘Veel inzendingen, ijzersterke shortlist’

Inhoudsopgave

Contents

Automatic


Het BNG Cultuurfonds en Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap maken bekend dat voor de BNG Bank Literatuurprijs 2013 de volgende schrijvers door de jury zijn genomineerd (in alfabetische volgorde):

  • Saskia De Coster (1976), Wij en ik (Prometheus)
  • Jamal Ouariachi (1978), Vertedering (Querido)
  • Wytske Versteeg (1983), Boy (Prometheus)
  • Joost de Vries (1983), De republiek (Prometheus)
  • Robbert Welagen (1981), Het verdwijnen van Robbert (Nijgh & Van Ditmar)

De BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. Genomineerd kunnen worden: Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1973 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2013 een nieuw boek is verschenen. Het is de negende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Het prijzengeld is 15.000 euro en een kunstwerk. Eerdere winnaars van de BNG Bank Literatuurprijs waren Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

De jury

‘Uitgeverijen lijken weer jong talent uit te durven geven,’ zegt de jury, die vijf auteurs nomineerde voor de prijs. Het aantal aanmeldingen was dit jaar uitzonderlijk hoog: er waren veertig inzendingen tegenover de 26 inzendingen van vorig jaar. ‘Over de shortlist was snel consensus,’ aldus de jury, die dit jaar bestaat uit de literaire critici Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (NRC Next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad).

De prijsuitreiking

Op donderdag 23 januari 2014 wordt de BNG Bank Literatuurprijs uitgereikt in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam. Aanvang 16.30 uur. Vanaf 17.00 uur stipt zullen de genomineerde auteurs voorgesteld worden. Aansluitend wordt de winnaar bekendgemaakt waarna het tijd is voor een feestelijke borrel.

Graag nodigen wij u voor deze gelegenheid uit.
U kunt laten weten of u komt door te mailen naar office@sebes.nl o.v.v. BNG Bank Literatuurprijs 2013.

Trefwoorden: Tags: literatuurprijs
 

 Content Query