BNG Literatuurprijs 2012: vier nominaties

  • update:  
  •  
Weinig inzendingen, slechts vier echte uitblinkers.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Het Cultuurfonds BNG en Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap maken bekend dat voor de BNG Literatuurprijs 2012 de volgende jonge schrijvers door de jury zijn genomineerd (in alfabetische volgorde):

  • Auke Hulst (1975), Kinderen van het ruige land, Uitgeverij J.M. Meulenhoff
  • Joost Vandecasteele (1979), Massa, Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen
  • Annelies Verbeke (1976), Veronderstellingen, Uitgeverij De Geus
  • Christiaan Weijts (1976), Euforie, Uitgeverij De Arbeiderspers

De financiële crisis lijkt een behoorlijke invloed te hebben op de keuze van uitgevers om jonge auteurs uit te geven. In 2012 is het aantal inzendingen met maar liefst 30% gedaald. De jury nomineerde dit jaar uit het aanbod van 21 inzendingen slechts vier auteurs voor de prijs. Er werd door de jury een kanttekening gemaakt over de kwaliteit en de durf van de inzendingen. Volgens het juryrapport: ‘In literair opzicht was 2012 een tam jaar. Niet alleen in absolute zin verschenen er minder romans van jonge schrijvers, ook inhoudelijk gezien maakte de opbrengst een voorzichtige en gedweeë indruk. Opvallend vaak was de blik naar binnen gericht; op de kleine beschermde wereld van de personages en hun dikwijls prille gevoelsleven. Kwamen grotere visioenen nauwelijks over het voetlicht doordat ook uitgevers in tijden van crises op safe spelen en derhalve nalaten met lef te investeren?’ De jury heeft ervoor gekozen auteurs te nomineren die laten zien dat zij iets te vertellen hebben over de tijd waarin we leven. ‘Hun werk prikkelt, zindert, gromt en laat zo nu en dan de tanden zien.’

De jury

De jury, met als voorzitter de burgemeester van Steenwijkerland, Marja van der Tas, bestaat dit jaar uit vier recensenten, te weten Han Ceelen (De Morgen), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC).

De prijs

De BNG Literatuurprijs bestaat uit een bedrag van EUR 15.000,- en een sculptuur van Theo van Eldik.

De prijs is bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Genomineerd kunnen worden: Nederlandstalige auteurs die zijn geboren in 1972 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari 2012 en 31 december 2012 een nieuw boek is verschenen. Eerdere winnaars van de BNG Literatuurprijs waren Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Dit jaar is er voor eerst een samenwerkingsverband tussen de BNG Literatuurprijs en het programma Knetterende Letteren van het themakanaal van de NTR: Cultura 24. In aanloop naar de prijsuitreiking zullen er korte portretten van de vier genomineerden op Cultura 24 worden uitgezonden. Zie www.cultura.nl/bng

Prijsuitreiking

Op donderdag 7 februari 2013 wordt de BNG Literatuurprijs uitgereikt in de Amstelkerk op het Amstelveld, te Amsterdam. Aanvang 16.30 uur. Vanaf 17.00 uur stipt zal het programma beginnen. De portretten van de vier genomineerden zullen eerst worden getoond. Daarna zullen Ernst-Jan Pfauth en Tim de Gier van Literaturfest de genomineerde auteurs interviewen.

Aansluitend zal de winnaar bekend worden gemaakt waarna het tijd is voor een feestelijke borrel.
 
Trefwoorden: Tags: literatuurprijs
 

 Content Query