BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2011: zes nominaties

  • update:  
  •  

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Het Cultuurfonds BNG en Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap maken bekend dat voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2011 de volgende schrijvers door de jury zijn genomineerd (in alfabetische volgorde):

  • Miguel Bulnes (1976), Het bloed in onze aderen (Prometheus)
  • Anne Gine Goemans (1971), Glijvlucht (De Geus)
  • Jan van Mersbergen (1971), Naar de overkant van de nacht (Cossee)
  • David Pefko (1983), Het voorseizoen (Prometheus)
  • Henk van Straten (1980), Salvador en Superlul (Lebowski)
  • Maartje Wortel (1982), Half mens (De Bezige Bij)

De jury nomineerde dit jaar zes auteurs voor de prijs.

"De kwaliteit van het totaal aantal inzendingen was dit jaar, in tegenstelling tot sommige voorgaande jaren, uitzonderlijk hoog. Een top 6 eruit selecteren was daarom nog niet zo makkelijk, maar met deze shortlist zijn we alle drie meer dan tevreden", aldus de jury.

De jury, met als voorzitter de burgemeester van Spijkenisse, Mirjam Salet, bestaat uit drie recensenten, te weten Han Ceelen (De Morgen), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant) en Irene Start (Elsevier).

De prijs

De BNG Nieuwe Literatuur Prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Het is een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. Genomineerd kunnen worden: Nederlandstalige auteurs onder de 40 (die dus in 1971 of later geboren zijn), die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2011 een nieuw boek is verschenen. Eerdere winnaars van de BNG Nieuwe Literatuur Prijs waren Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Prijsuitreiking

Op donderdag 9 februari 2012 wordt de BNG Nieuwe Literatuur Prijs uitgereikt in de Stadsschouwburg, Leidseplein 26 te Amsterdam. Aanvang 16.30 uur. Vanaf 17.00 uur stipt zullen de genomineerde auteurs voorgesteld worden. Presentator van deze prijsuitreiking is Jelle Brandt Corstius die met de genomineerden in gesprek gaat.

Aansluitend zal de winnaar bekend worden gemaakt waarna het tijd is voor een feestelijke borrel.
Trefwoorden: Tags: Nieuwe literatuurprijs
 

 Content Query