BNG Workspace Projectprijs 2012

  • update:  
  •  
INNER SPACE/OUTER SPACE van Yasmijn Karhof is een van de twee winnende projecten van de BNG Workspace Projectprijs 2012.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Prijsvraag

De Workspace Projectprijs is een jaarlijkse prijsvraag voor talentvolle kunstenaars die werken op het snijvlak van film en beeldende kunst. Ieder jaar worden er uit de inzendingen twee winnaars gekozen door een deskundige jury. De winnaars krijgen elk de BNG Workspace Projectprijs van EUR 9.000,- en vier weken Zaal5 van het Filmhuis Den Haag tot hun beschikking om hun project te realiseren en te presenteren. Daarna is deze installatie ook in andere Nederlandse steden te zien.

 

Inner Space/ Outer Space van Yasmijn Karhof is een van de twee winnende projecten van de BNG Workspace Projectprijs 2012.

Inner Space/Outer Space

Yasmijn Karhof (1974) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, Cooper Union en aan de Rijksakademie. Als beeldend kunstenaar drukt zij zich uit in het medium film. Het gaat haar om het waarnemen van de realiteit en dan vooral om de vraag hoe de verbeelding het waarnemen bespeelt en kleurt. Karhofs films hebben een gevoelige, melancholische sfeer: ze lijken alledaags, maar gaandeweg ontstaat een surreële, vervreemdende sfeer.

De installatie Inner Space/ Outer Space bestaat uit een filmscherm met aan weerszijden dezelfde vrouw. Karhof wekt de suggestie dat je haar beter zou kunnen leren kennen. Maar een ontmoeting blijft uit: “Dit werk draait om het verlangen de ander werkelijk te kennen en de onmogelijkheid hiervan.”

Karhof presenteert ons een flard van een mensenleven, maar zij laat ons ook de kunstmatige en ongrijpbare illusie zien van het medium film. Deze kunstenaar gelooft niet in haast of in hapklare brokken, eerder in een bedachtzame en opmerkzame blik. Zij biedt met haar contemplatieve films een tegengif in een tijd vol gejaagdheid voor kant-en-klare verhalen met groots effectbejag.

Toegang en openingstijden

Inner Space/ Outer Space is tot en met 16 december te bezichtigen in ZAAL5 van het Filmhuis Den Haag. Dagelijks doorlopend van 14.00 tot 22.00 uur.

Toegang is gratis.

Trefwoorden: Tags: workspace projectprijs
 

 Content Query