Bram de Jonghe wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015

  • update:  
  •  
Bram De Jonghe is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015. Dat maakte juryvoorzitter, strafpleiter en fervent museumbezoeker Inez Weski, donderdagavond 19 maart 2015 tijdens een rechtstreekse uitzending van het kunstprogramma Opium bekend. De Jonghe ontvangt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Vrolijke, onderzoekende en vrije geest

De jury – die naast Inez Weski bestond uit Ralph Keuning (directeur museum De Fundatie, Zwolle), beeldend kunstenaar en oud-winnaar Guido van der Werve en Volkskrant-criticus Sacha Bronwasser – prees de winnaar om zijn 'vrolijke, onderzoekende en vrije geest'. Met de keuze voor De Jonghe (Oostende 1985) neemt de prijs een 'voorschot op de toekomst', schrijft de jury in haar eindrapport: De Jonghe is nog jong (29) en zijn werk is 'pril'. (Zie verder het juryrapport.)

alt text
Foto: Io Koopman, de Volkskrant

Ongebruikelijke materialen

De Vlaamse kunstenaar kreeg bekendheid met beelden die zijn opgebouwd uit ongebruikelijke materialen als een Braun koffiezetapparaat, huishoudfolie of een brandende kaars die nét niet wordt uitgeblazen door een luchtpomp. Eerder bouwde hij een oplopende vloer van multiplex in een tentoonstellingsruimte. Bij een andere tentoonstelling construeerde hij een verlaagd plafond waardoor het publiek zich alleen bukkend kon verplaatsen.

Genomineerden

Behalve De Jonghe waren vier andere kunstenaars voor de prijs genomineerd: Koen Taselaar (1986, Rotterdam), Dina Danish (1981, Parijs), Levi van Veluw (1985, Hoevelaken) en het duo Sander Breure & Witte van Hulzen (1985, Leiderdorp; 1984, Bolsward). Werk van hen is tot en met 12 april te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking tussen de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam en AvroTros. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. De prijs is bestemd voor jonge kunstenaars, tot en met 35 jaar, met een beginnend oeuvre.  

Trefwoorden: Tags: Cultuur
 

 Content Query