Escher, het oneindige zoeken

  • update:  
  •  
​De film 'Het oneindige zoeken' over M.C. Escher  van Robin Lutz draait vanaf 12 april in de bioscopen. De première was 9 april in Europa’s culturele hoofdstad Leeuwarden, waar Escher in 1898 werd geboren. De film is met steun van het BNG Cultuurfonds tot stand gekomen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

"Ik ben bang dat er in de wereld maar één persoon is die een echt goede film over mijn werk kan maken en dat ben ik zelf.” Dat schreef Maurits Cornelis Escher (1898-1972) in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. En dat is dan ook precies wat Het oneindige zoeken doet. Escher is zelf de regisseur. Niet letterlijk, maar symbolisch. Met teksten uit zijn brieven, artikelen, dagboeken, lezingen en catalogi, ondersteund door animaties, foto’s en filmfragmenten, vertelt hij 46 jaar na zijn dood persoonlijk, poëtisch en puntig zijn levensverhaal.

De mens Escher komt uit de schaduw van zijn werk tevoorschijn. In zijn eigen woorden geeft de grafisch kunstenaar – in zijn tijd vaak verguisd door kunsthistorici, maar wereldwijd geliefd bij het grote publiek – een aangrijpend beeld van zijn angsten, twijfels, successen, politieke beschouwingen en zijn eigen visie op zijn werk. 3D-animaties maken Eschers fantastische gedachten en onmogelijke werelden in zijn prenten inzichtelijk. De kijker wordt meegenomen in Eschers levenslange zoektocht,
emoties, spel en gepuzzel. Escher legt uit wat hem zo fascineerde in Italië, waar hij twintig jaar woonde. We volgen hem op zijn trektochten door de bergen van Italië, Zwitserland en Spanje, op zoek naar het onmogelijke en oneindige. Zijn bezoek aan het Alhambra is een keerpunt in zijn leven en leidt naar
werken die eerst Amerika en daarna de rest van de wereld veroveren.

HET ONEINDIGE ZOEKEN (85 min.)

Productie, regie & camera: Robin Lutz, co- & fieldproductie: CulturAlly, montage: Moek de Groot, NCE, scenario: Marijnke de Jong & Robin Lutz, licht & grip: Koos Westhoff, geluid: Louis Zarli, animaties: Mirage 3D, adviseurs: Mark Veldhuysen & prof. dr. J.L. Locher, geluidsnabewerking: Bob Kommer Soundstudio’s, filmresearch: Rogier Smeele, beschermheer: Sir Roger Penrose.

   
  
 

Trefwoorden: Tags: Cultuur
Yes

 Content Query