Evelyn Taocheng Wang wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016

  • update:  
  •  
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016 is gewonnen door Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981). De jaarlijkse prijs voor jong talent is zondag toegekend tijdens een live-uitzending van AVROTROS Kunstuur in Stedelijk Museum Schiedam aan 'een kunstenaar die in persoonlijk en geografisch opzicht een lange reis heeft ondernomen en dat met grote gevoeligheid vertaalt'. Evelyn Taocheng Wang neemt volgens juryvoorzitter Hanneke Groenteman 'hele dappere beslissingen.'

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

De Volkskrantprijs wordt sinds tien jaar uitgereikt aan beeldend kunstenaars tot en met 35 jaar. De winnaar ontvangt een bedrag van 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door het BNG Cultuurfonds. Het werk van alle vijf genomineerden (naast Taocheng Wang zijn dat Jan Hoek, Alexis Blake, Jay Tan en Anouk Kruithof) is te zien op een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam.

Deze vijf genomineerden tonen volgens  de jury dat hun generatie grote onderwerpen bij de hoorns vat. De geloofwaardigheid van nieuwsbeelden; de verschillen tussen Oost en West en genderkwesties vind je terug in vijf oorspronkelijke, lichtvoetige en soms beeldschone installaties waarin alle media door elkaar lopen: foto's, tekst, sculptuur, dans.  
Winnaar Evelyn Taocheng Wang maakt kunst die veel meer is dan beeld alleen, schrijf de jury in haar rapport. 'Het is gevoel; het is herinnering; het is smaak en ervaring.'

De jury bestaat uit Hanneke Groenteman, Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), Floris Kaayk (winnaar van de Volkskrantprijs 2014) en Sacha Bronwasser (criticus de Volkskrant). De prijs is een samenwerking van het Stedelijk Museum Schiedam, de AVROTROS, de Volkskrant en het BNG Cultuurfonds. Er kan nog gestemd worden op (Volkskrant Facebook) de publieksfavoriet van dit jaar. De winnaar wordt 14 januari bekend gemaakt in Stedelijk Museum Schiedam. De tentoonstelling rond de prijs is te zien tot en met 22 januari.

FOTO: Evelyn Taocheng Wang samen met Mat Meijs, secretaris BNG Cultuurfonds, en Deirdre Carrasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam (Jan Schrijver).

 

Trefwoorden: Tags: Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016
Yes

 Content Query