Gemeente Assen winnaar BNG Bank Cultuurparticipatieprijs 2018

  • update:  
  •  
Gemeente Assen is de winnaar van de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs. De prijs is uitgereikt als afsluiter van iktoon, de jaarlijkse maand voor amateurkunst, en is in het leven geroepen om cultuurparticipatie in de regio te stimuleren. Volgens de jury viel de gemeente vooral op vanwege de sterke verbinding tussen beleid en praktijk. Assen mag zichzelf een jaar lang Beste Cultuurparticipatie Gemeente van Nederland noemen, en ontving een geldprijs van €15.000,- die ten goede moet komen aan de cultuurparticipatie in de buurt.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

In Nederland zijn 6,4 miljoen mensen in hun vrije tijd actief met kunst bezig. Het BNG Cultuurfonds stimuleert met de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs gemeenten die zich hier actief voor inzetten. Mat Meijs, secretaris BNG Cultuurfonds: "Gemeente Assen heeft deze prijs verdiend omdat de impact van hun beleid goed terug te zien is in de praktijk; een mooi voorbeeld hoe cultureel gemeenschapsgeld daadwerkelijk terug kan vloeien naar de inwoners. Het BNG Cultuurfonds heeft alle vertrouwen dat het geldbedrag in de gemeente Assen tot een directe stimulering van cultuurparticipatieprojecten zal leiden."

Uit de 70 inzendingen heeft de jury vijf genomineerden gekozen. Andere kanshebbers waren de gemeenten Lisse, Meierijstad, Steenbergen en Zwolle. 

Gemeente Assen

De inzending van Assen viel op vanwege de diversiteit aan projecten die de gemeente faciliteert. De Drentse gemeente van middelgrote omvang legt in beleid de prioriteit op de verbinding van cultuur met het maatschappelijke domein en brengt mooie ambities in de praktijk ook tot uiting. De inwoners van Assen worden actief betrokken in wijken, zowel om initiatieven aan te dragen als om te participeren als deelnemer. Hieronder vallen ook minder zichtbare doelgroepen als ouderen, vluchtelingen en mensen met een geestelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgt Podium Zuidhaeghe voor een 'cultureel hart' in de gemeente, door ruimte te bieden voor amateur- en professionele kunstinitiatieven. Met laagdrempelige programmering binnen en buiten de muren van het podium is het zichtbaar voor alle inwoners van Assen, en is het een culturele spilfunctie in de gemeente.

Wim Hillenaar, juryvoorzitter: "Assen weet met relatief weinig middelen, opvallend veel tot stand te brengen. Er is een goede samenwerking zichtbaar tussen gemeente en culturele instellingen."

Uitreiking afsluiter iktoon-maand

De BNG Cultuurparticipatieprijs is uitgereikt als afsluiter van de jaarlijkse iktoon-maand. Met zo'n 78.000 deelnemende kunstenaars, 3.500 evenementen en 185.000 bezoekers is iktoon de grootste kunstmanifestatie van Nederland. Op meer dan duizend locaties in circa 130 gemeenten, worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen georganiseerd. Iktoon biedt alle 6,4 miljoen kunstenaars die Nederland rijk is hiermee een podium. Iedereen die een creatieve hobby heeft en dit wil laten zien, kon een evenement aanmaken. Door het hele land waren kunstzinnige evenementen te doen, van workshops tot het bijwonen van een repetitie van het Nederlands Gebarenkoor, en van kunstexpositie in de supermarkt tot het boetseren van je eigen selfie.

 
Trefwoorden: Tags: Cultuur
Yes

 Content Query