Geschiedenis zichtbaar maken in het landschap

  • update:  
  •  
Op vrijdag 14 december heeft de heer M. Meijs, secretaris van het Cultuurfonds BNG, samen met Peter van de Wiel, wethouder van Boxtel, de bank met de naam ‘Lyemderwaut’ in Liempde onthuld. Deze bank is een van de negen landschapsbanken die rondom Liempde en Schijndel zijn geplaatst.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Het Cultuurfonds BNG steunt samen met de provincie Noord-Brabant, Streekraad Het Groene Woud en Stichting DELA fonds de Stichting Brabantse Bronnen waardoor geschiedenis zichtbaar kan worden gemaakt in het landschap. De stichting plaatst negen banken rondom Liempde en Schijndel die voorzien zijn van een lokaal toponiem. ‘Wij vinden het belangrijk mensen te verbinden met hun verleden. Door op de banken een oude lokale naam te zetten en een bordje met uitleg erbij te plaatsen ervaren passanten iets van de gelaagdheid van het landschap. Ze lezen hoe al zes eeuwen geleden mensen een naam hadden voor die plek of een boerderij in de buurt’, zegt prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, voorzitter van de stichting. Dankzij onderzoek van dr. Geertrui Van Synghel en van de lokale vorser Henk Beijers konden de oude plaatsnamen uit documenten worden opgediept.

Met hulp van de plaatselijke heemkundekringen werden de plekken geselecteerd. Volgens Ger van den Oetelaar, bestuurslid van de Stichting Brabantse Bronnen, is die betrokkenheid essentieel: ‘Met onze stichting willen we historische bronnen en kennis ontsluiten voor een breed publiek. Wij vinden dat die gebruikt moeten worden voor innovatie in onze plaatselijke economie en de ontwikkeling van ons landschap. Door het plaatsen van de banken maken wij geschiedenis zichtbaar in het landschap.’

De bank ‘Lyemderwaut’ is gelegen aan de Hamsestraat, 150 meter voor de T-kruising met de Vleutstraat te Liempde.

 

Trefwoorden: Tags: Stichting Brabantse Bronnen
 

 Content Query