Hanna Bervoets (Atlas Contact) wint BNG Bank Literatuurprijs 2016

  • update:  
  •  
Hanna Bervoets heeft met haar roman Ivanov (Atlas Contact) de BNG Bank Literatuurprijs 2016 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 12 januari 2017 in de Amstelkerk in Amsterdam. Bervoets is de twaalfde winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Ze ontving uit handen van de jury een cheque t.w.v. €15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​De prijs had dit jaar vijf genomineerden: Thomas van Aalten (Henry!, Nieuw-Amsterdam), Merijn de Boer ('t Jagthuys, Querido), Anne Eekhout (Op een nacht, De Arbeiderspers) en Eva Meijer (Het Vogelhuis, Cossee) waren samen met Bervoets genomineerd. Eva Meijer won de prijs van de lezersjury en gaat met het sculptuur Haags Vredes Jantje naar huis.

 Foto: Chris van Houts

Bervoets brengt volgens de jury haar laatste drie romans als toetsing van sociale en/of wetenschappelijke experimenten, waarbij zij zich duidelijk niet in haar eigengereide romanoeuvre laat begrenzen. Ook de toon van haar proza wordt geroemd: 'Deze schrijver is naar eigen zeggen de ironie voorbij. Een wonderlijke uitspraak, want waarom zou je zo'n belangrijke literaire techniek versmaden. Maar deze auteur heeft daar een bedoeling mee. De schrijver wil juist dichterbij komen, tot het verhaal, tot de personages, tot de dilemma's.'

Het jaar 2016 bood volgens de jury genoeg om uit te kiezen: 'Wederom kostte het de jury […] geen moeite uit de nog niet bekroonde auteurs van onder de veertig, die nog niet zijn doorgebroken en al wel prat kunnen gaan op een oeuvre van minstens twee boeken, maar liefst vijf volwaardige kanshebbers voor de BNG Bank Literatuurprijs 2016 te selecteren.  Vijf! De tijd van schraalte lijkt voorbij, in de literatuur. Het lijkt de economie wel.'

Over de BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs 2016 is een oeuvreprijs ter waarde van €15.000,-, bedoeld  voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1976 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2016 een nieuw boek is verschenen. De prijs is in 2005 door literair agent Paul Sebes bedacht om jong literair talent te stimuleren. Het BNG Cultuurfonds maakt deze prijs mogelijk.

eerdere prijswinnaars

Jury

De jury bestond dit jaar uit vier leden, te weten  juryvoorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen, Noord-Holland), Jacqueline Bel (universitair hoofddocent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU), Arjan Peters (criticus voor de Volkskrant) en Jeroen Vullings (criticus voor Vrij Nederland).

Over de winnaar

Hanna Bervoets (1984) debuteerde in 2009 met Of Hoe Waarom. Daarna volgden Lieve Céline (2011), Alles wat er was (2013), en Efter (2014). Ivanov is haar vijfde roman. Sinds 2009 schrijft Bervoets voor de Volkskrant, eerst als columnist en later als tv-recensent.

Trefwoorden: Tags: BNG Bank Literatuurprijs
Yes

 Content Query