Marjolijn van Heemstra (Das Mag) wint BNG Bank Literatuurprijs 2017

  • update:  
  •  
Marjolijn van Heemstra heeft met haar roman En we noemen hem (Das Mag) de BNG Bank Literatuurprijs 2017 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 11 januari 2018 in de Amstelkerk in Amsterdam. Van Heemstra is de dertiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Zij ontving uit handen van de juryvoorzitter een cheque t.w.v. €15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Voor de prijs waren dit jaar vier auteurs genomineerd: Murat Isik (Wees onzichtbaar, Ambo|Anthos), Alma Mathijsen (Vergeet de meisjes, De Bezige Bij) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het plaatsen van obelisken, De Bezige Bij) waren samen met Van Heemstra genomineerd.  

Winnaar Lezersjury

Arjen van Veelen won de prijs van de BNG Bank Lezersjury: een verblijf van een maand in het Roland Holsthuis te Bergen.

Het jaar 2017 was volgens de jury een vruchtbaar jaar en het kostte dan ook geen moeite om 'maar liefst vier volwaardige kanshebbers voor de BNG Bank Literatuurprijs 2017 te selecteren.'

Foto's: Michel Groen

Het juryrapport over de winnaar:

'Ga je het verleden uitzoeken, zo bemerkt de zwangere schrijver, dichter en theatermaker, dan worden de verhalen steeds complexer, er komt steeds meer bij; en hoe dieper je graaft en speurt, hoe rommeliger de werkelijkheid geweest blijkt te zijn.

Er ging een verhaal rond in de familie Van Heemstra over de verre oom Frans, bijgenaamd 'de bommenneef' omdat hij kort na de oorlog alsnog een verzetsdaad zou hebben gepleegd. Wanneer Marjolijn, die zijn ring erfde, haar kind naar deze Frans zou vernoemen, dan moet ze toch eerst weten hoe dat nou precies zat met die aanslag in Den Haag, op Sinterklaasavond 1946. Stukje bij beetje ontrafelt ze de mythe, krijgt er nieuwe vragen en drama's bij, en vlak voordat haar kind ter wereld komt- dat helemaal van haar en haar partner is, maar toch ook nog een onbekende-, moet ze erkennen dat ook zíj weer kunstgrepen heeft toegepast bij het smeden van haar versie. 

Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.'        

Over de BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs 2017 is een oeuvreprijs ter waarde van €15.000,-, bedoeld  voor Nederlandstalige auteurs die niet ouder zijn dan veertig jaar, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2017 een nieuw boek is verschenen. 

Meer over de BNG Bank Literatuurprijs en eerdere prijswinnaars

Jury

De jury bestond dit jaar uit vier leden, te weten juryvoorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen), Jacqueline Bel (universitair hoofddocent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU), Arjan Peters (criticus voor de Volkskrant) en Jeroen Vullings (criticus voor Vrij Nederland).

Over de winnaar

In 2009 kwam de eerste gedichtenbundel van Van Heemstra uit, Als Mozes had doorgevraagd, waarmee zij in 2012 de Jo Peters Poëzieprijs won. In september 2012 kwam haar eerste roman uit, De laatste Aedema. In 2014 verscheen de dichtbundel Meer hoef dan voet. Voor Trouw schrijft zij 's zaterdags een column in de weekendbijlage Tijd. Als theatermaker is zij verbonden aan het Theater Frascati te Amsterdam en aan het gezelschap Ro Theater in Rotterdam.

Trefwoorden: Tags: Cultuur
Yes

 Content Query