Nominaties BNG Bank Circusprijs 2014 bekend

  • update:  
  •  
De nominaties voor de vierde BNG Bank Circusprijs zijn bekend. In de categorie 'Jeugdcircus' zijn Circaso uit Den Haag (ZH), Circus Nevermind uit Zoetermeer (ZH) en Okidoki uit Meppel (DR) genomineerd. In de categorie 'Jong Talent Jeugdcircus' zijn dat Circus People van Pippin (GD), Luna & Marleen van Santelli (GR) en Nikki Sneep-Snijders van Tubantino (OV).
De winnaars worden bekend gemaakt op zaterdag 20 december 2014 van 15:00-16:30 uur. Dit gebeurt tijdens een speciaal evenement in de theaterzaal van Circus Elleboog in Amsterdam.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Prijs voor bijdrage aan artistieke ontwikkeling

De genomineerde jeugdcircussen hebben een plan geschreven waarin ze laten zien hoe een nieuwe aanpak van een volgende productie bij kan dragen aan hun artistieke ontwikkeling. De prijs bestaat uit een bedrag van € 7.500 voor het realiseren van een nieuwe circustheatervoorstelling en speelplekken op verschillende festivals.

Originele ideeën en verschillende kunstdisciplines

Circaso wil graag een voorstelling maken met het thema 'Magie & feest', waarbij zij met maskerspel willen gaan werken; een theatervorm die in de ogen van de jury goed bij het circus past. De juryleden proeven ambitie en hongerigheid bij de organisatie en hebben bewondering voor de wijze waarop Circaso heeft nagedacht over marketing en side actions. Circus Nevermind diende een plan in met als werktitel 'Vliegen & vallen'. De jury vindt het een enthousiasmerend plan, met een interessante kruisbestuiving tussen verschillende (kunst)disciplines. De jury is te spreken over het feit dat de regisseur de jongeren en externe personen actief bij het maakproces wil betrekken. Okidoki heeft voor hun show 'De grote broer' een thema gevonden dat het publiek aanspreekt. In het plan worden interessante linken gelegd tussen circus en broers & zussen. Daarnaast zit het plan vol originele ideeën, zoals het maken van een schilderij tijdens de voorstelling.

Prijs voor het ontwikkelen van een voorstelling

De genomineerden in de categorie 'jong talent jeugdcircus' maken kans op een geldbedrag van € 1.000 voor het ontwikkelen van de act of voorstelling. De jongeren tussen de 15 en 25 jaar hebben de aanvragen, inclusief videomateriaal van een eerste versie van hun idee, zelf ingediend.

Leuk thema, flinke dosis zelfkennis en ambitie én goed technisch niveau

Negen jongeren van Circus Pippin die zichzelf 'Circus People' noemen, willen graag een voorstelling maken rondom het thema 'studentenleven'. De jury vindt het bedachte thema erg leuk. Wanneer er wordt ingezet op een inhoudelijke lijn, zou er een interessante ontwikkeling kunnen plaatsvinden. Luna & Marleen van Circus Santelli zijn, naar eigen zeggen, "over het algemeen best wel tevreden met hun act 'De bezem en het korset', maar er kan theatraal en technisch nog wel wat aan geschaafd worden". De jury is van mening dat Luna & Marleen beschikken over een flinke dosis zelfkennis en ambitie. Nikki Sneep-Snijders maakte een act met Gaia en Merlijn, twee leerlingen van jeugdcircus Tubantino, over het doen van boodschappen. De jury is positief over het technisch niveau van de act. Het gebruik van een winkelwagen biedt veel interessante mogelijkheden. De jury vindt het een plan met potentie.

Speciaal evenement voor prijsuitreiking

De jonge talenten zullen hun acts live presenteren tijdens een speciaal evenement, dat plaatsvindt op zaterdag 20 december 2014, van 15:00 uur tot 16:30 uur in de theaterzaal van Circus Elleboog op de Laan van Spartaan 4 te Amsterdam (gratis toegang). Na de presentaties zal de jury de winnaars van zowel de jeugdcircusprijs als de jong talent jeugdcircusprijs bekendmaken. De jury bestaat uit Kees Blijleven (Jeugdtheater de Krakeling), Maaike van Langen (Circusstad Festival), Cahit Metin (TENT circustheaterproducties en Circus Elleboog) en Wendy Moonen (Circo Circolo); juryvoorzitter is Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

BNG Bank Circusprijs

De BNG Bank Circusprijs - uniek in de Nederlandse circuswereld - is opgericht voor de promotie en ontwikkeling van het nieuwe circus en dat van het jeugdcircus in het bijzonder. Het BNG Cultuurfonds, dat ook op andere terreinen prijzen heeft voor de ondersteuning van jong talent, nam samen met Circomundo het initiatief voor deze prijs. Bijzonder aan de prijs is dat die niet gaat naar een kant-en-klaar product maar naar een plan, dat met het prijzengeld kan worden uitgevoerd. Bij winnaars van vorige edities heeft het winnen van de prijs in boeiende en spectaculaire voorstellingen geresulteerd.

Trefwoorden: Tags: Cultuur
 

 Content Query