Open Call BNG Bank Theaterprijs voor jonge theatermakers

 • update:  
 •  
In normale tijden kiest de jury jaarlijks een jonge theatermaker, die de BNG Bank Theaterprijs, een bedrag van €45.000, wint. Dit seizoen is alles anders. De coronacrisis sloeg in als een bom. Veel geplande producties konden niet worden gemaakt of getoond. Daarom nomineert de jury dit jaar verder geen voorstellingen, maar doet het een open oproep aan jonge theatermakers om een concept in te dienen voor een productie op maat van de anderhalvemetersamenleving.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic
​De reeds genomineerde producties Jezebel en Oorlog en Vrede dingen mee naar de BNG Bank Theaterprijs in 2021. Met de open call wil de BNG Bank Theaterprijs jong talent in deze moeilijke tijden steunen. De plannen moeten passen binnen de coronaregels en uitgevoerd kunnen worden in 2020-2021. Plannen moeten vóór maandag 22 juni 2020 worden ingeleverd via bngbanktheaterprijs@tf.nl. De uitreiking van deze drie stimuleringsprijzen ter waarde van elk €15.000,- vindt plaats tijdens het Nederlands Theater Festival in september.

Ondersteunen en stimuleren

De positie van de jonge theatermakers in Nederland is kwetsbaar en is er door de sluiting van de theaters niet beter op geworden. Het extra geld dat voor de cultuursector is vrijgemaakt, gaat rechtstreeks naar grotere organisaties en niet naar zelfstandige makers. Daarom wil de jury het geld van de BNG Bank Theaterprijs gebruiken om meerdere jonge makers te ondersteunen en stimuleren. De jury is van mening dat er door de crisis geen goede selectie kan worden gemaakt van de voorstellingen van jonge theatermakers in Nederland. Daarom bedacht zij een alternatieve vorm voor de BNG Bank Theaterprijs 2020: een open call.

Voor editie 2020 doet de jury van de BNG Bank Theaterprijs een oproep aan jonge theatermakers en gezelschappen om een concept in te dienen voor een nieuwe theatervoorstelling. Het voorstellingsconcept is op maat van de nieuwe realiteit van theaters en theatermakers. Hierbij moet worden gedacht aan het protocol rondom de coronamaatregelen. Het is aan de makers om hun creativiteit te etaleren in hun concept. De jury kiest de drie meest onderscheidende plannen, die elk een stimuleringsprijs krijgen van € 15.000 (dus € 45.000 in totaal). Winnaars van deze stimuleringsprijs kunnen in de toekomst nog steeds genomineerd worden voor de BNG Bank Theaterprijs.

Voorwaarden

De regels om mee te doen met de open call zijn vergelijkbaar met die van de BNG Bank Theaterprijs.
 • Makers dienen een voorstellingsconcept in (max. 1 A4 + korte biografie + begroting) vóór maandag 22 juni 2020. Half juli maakt de jury een shortlist van de ingezonden projecten bekend. Uit deze shortlist kiest de jury 3 winnaars.
 • Het gaat om een concept voor een theatervoorstelling die in seizoen 2020-2021 in productie kan worden genomen.
 • Het concept voldoet aan de veiligheidseisen rondom het coronavirus.
 • De maker heeft een sterke visie op nieuwe manieren van theater presenteren. Hierbij kan worden gedacht aan een kleinere publiekscapaciteit, minder reizen en flexibele speelperiodes op 1 locatie.
 • Het concept is flexibel en eenvoudig te presenteren en te programmeren.
 • De maker maakt een reële begroting waarin rekening wordt gehouden met variabele inkomsten uit recette.
 • Het concept neemt de Fair Practice Code in acht in relatie tot creatie en presentatie.
 • De maker van het concept is onder de 35 jaar. 
 • De maker ontvangt geen meerjarige subsidie, met uitzondering van de Nieuwe Makersregeling van het FPK. 
 • De maker heeft nog niet eerder de BNG Bank Theaterprijs gewonnen. 
 • De maker heeft al minimaal twee voorstellingen gemaakt en gespeeld. 
 • De maker is eerder met (eigen) werk te zien geweest op meerdere Nederlandse podia en/of festivals.

Trefwoorden: Tags:  
Yes

 Content Query