Sadettin Kirmiziyüz wint BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2013

  • update:  
  •  
Sadettin Kirmiziyüz heeft met 'Avondland' de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2013 gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 45.000 euro, bestemd voor het maken van een nieuwe voorstelling. De uitreiking vond plaats op 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. Annelies Van Hullebusch won de publieksprijs met 'In kaart'. Het was de laatste keer dat de prijs werd toegekend.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic


Foto: Saris & den Engelsman

In Avondland volgt Sadettin Kirmiziyüz met zijn moeder het spoor van de reis die zijn ouders vijfendertig jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland hebben gemaakt.

De jury prijst zijn karakteristieke manier van vertellen. ‘Een verhaal over identiteit, persoonlijk en universeel tegelijk’, aldus het rapport.

De juryleden van seizoen 2012-2013

- Martin van Ginkel, directeur VSCD
- Daniella Groenberg, Female Economy
- Karina Kroft, regisseur
- Frank Noorland, programmeur Theater Bellevue
- Maarten Verhoef, studieleider Artez afdeling Muziektheater en Internationaal beleid Orkater

Eerdere prijswinnaars van de BNG Bank Nieuwe Theatermakers Prijs zijn: Joeri Dubbe (2012), Ilay den Boer (2011), Sanja Mitrovic (2010), Leen Braspenning (2009), Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse (2008), Laura van Dolron (2007) en Keren Levi (2006).

Sadettin Kirmiziyüz

Kirmiziyüz (1982) studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en speelde onder andere bij het Onafhankelijk Toneel, Toneelgroep Oostpool, Het Zuidelijk Toneel, het Nationale Toneel en Mightysociety. Bij DNA en het Rozentheater maakte hij zijn eerste solovoorstelling Avondland. Sinds 2011 maakt hij theatervoorstellingen met zijn eigen stichting Trouble Man. Zijn meest recente voorstelling Somedaymyprincewill.com is geselecteerd door de wijkjury van het Nederlands Theater Festival 2013.

Overige genomineerden

De overige genomineerden waren Paul Knieriem voor Am Ziel, Tjon Rockon, Marjolijn van Heemstra en Anoek Nuyens voor Bouta en Alida Dors voor Living apart and together. Gezamenlijk maakten ze deel uit van de serie Blind date, nieuwe theatermakers on tour. Sinds 1994 werkten diverse podia in het land samen om nieuwe voorstellingen van onbekend talent te tonen. Een commissie van theaterprogrammeurs koos elk jaar circa acht jonge, nog redelijk onbekende theater- en dansmakers, die een tournee langs de deelnemende zalen mochten maken. Vanaf seizoen 2005-2006 is hieraan de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs verbonden, waarbij een jury uit de deelnemende voorstellingen de meest veelbelovende maker van dat seizoen koos.

Blind Date

Sinds 2003 was de organisatie van Blind Date in handen van het Theater Instituut Nederland (TIN). Het afgelopen seizoen nam Promotie Podiumkunsten de organisatie over, nadat het TIN met het wegvallen van de subsidie de deuren moest sluiten. Nu ook Promotie Podiumkunsten per 1 oktober noodgedwongen ophoudt te bestaan, kan de serie niet langer doorgang vinden.

Trefwoorden: Tags: theatermakersprijs
 

 Content Query