Uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2018

  • update:  
  •  
De gemeente met het beste erfgoedbeleid dingt mee naar de jaarlijkse BNG Bank Erfgoedprijs. Op donderdag 29 maart 2018 maakt de jury tijdens een feestelijke uitreiking in Zutphen bekend wie de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wint: Deventer, Leiden, Tilburg of Zaandam.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​De BNG Bank Erfgoedprijs, die al voor de achtste keer wordt uitgereikt, is bedoeld om gemeenten te stimuleren materiaal en immaterieel erfgoed breed op te nemen in hun beleid. Het BNG Cultuurfonds stelt 25.000 euro beschikbaar voor de winnaar.

Aanwijzing winnaar

In de laatste maanden van 2017 hebben de juryleden onaangekondigd een bezoek gebracht aan iedere genomineerde gemeente. Tijdens dit bezoek heeft de jury onder meer onderzocht in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners.

In januari 2018 zijn de gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling als leidraad een aantal criteria, zoals de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen, communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget. Met het gemeentebezoek en de pitch in het achterhoofd zal de jury zich vervolgens beraden over de vraag wie de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. De uitslag is geheim tot de feestelijke uitreiking op 29 maart 2018 in Zutphen.

Publieksprijs - breng ook uw stem uit!

Nieuw dit jaar is de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. U kunt tot 22 maart voor de publieksprijs op de gemeente stemmen die in het verleden, heden en toekomst op innovatieve wijze omgaat met erfgoed. Iedereen kan op een van de 4 genomineerden stemmen.

Symposium 'Cultureel Erfgoed: blijven delen & blijven onderzoeken'

Vorig jaar ging de prijs naar Zutphen. Tijdens het symposium 'Cultureel Erfgoed: blijven delen & blijven onderzoeken' en de excursies voorafgaand aan de prijsuitreiking ziet u hoe Zutphen met haar erfgoed omgaat en hoe het prijzengeld is ingezet. Zutphen wil excelleren als Kenniscentrum voor Erfgoed en zoekt daarom intensief aansluiting bij het (wetenschappelijk) onderwijs. Bovendien ziet Zutphen educatie en onderwijs als een belangrijke ingang om haar culturele erfgoed te delen met de samenleving. In het ochtendprogramma spreekt onder andere professor Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

Excursies

De dag begint in de Burgerzaal en het naastgelegen Oude Stadhuis. Na de lunch gaat u op excursie in de stad, waarbij u de keuze heeft uit de thema's monumenten, gebiedsontwikkeling, archeologie, educatie, of Hanzestad/citymarketing. De excursies eindigen in hotspot Het Koelhuis, waar de prijsuitreiking plaatsvindt. 

De organisatie is in handen van de Gemeente Zutphen en Kunsten '92.

Datum​​Donderdag 29 maart 2018
Tijd ​​11.00 (10.30 inloop) tot 16.00 uur (daarna borrel)
​Locatie​Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, 7201 DC Zutphen
​ParkeeradviesP+R NS-station, Lijmerij 2 Zutphen
​Entree​gratis, maar aanmelden is verplicht
​Programma Meer informatie over het programmaTrefwoorden: Tags: Cultuur
Yes

 Content Query