Met bijna pesterige vasthoudendheid gaat Ouariachi door tot onze vooroordelen zijn gesloopt

  • update:  
  •  
Jamal Ouariachi wint BNG Bank Literatuurprijs 2015 naar aanleiding van zijn roman Een honger (Uitgeverij Querido).

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Dit maakte de juryvoorzitter Jeroen Vullings bekend op donderdag 21 januari 2016 in de Amstelkerk te Amsterdam. Volgens de jury overtuigde Jamal Ouariachi met zijn stijl die soms woedend en gevoelig tegelijk is: 'Met bijna pesterige vasthoudendheid gaat Ouariachi door tot onze vooroordelen zijn gesloopt. Dát is een belangrijke kracht van de literatuur.'

 

Jamal Ouariachi (links op de foto) is de elfde winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving hij een cheque t.w.v. € 15.000,- en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik. De jury besloot dit jaar drie auteurs te nomineren. De andere twee genomineerden waren Henk van Straten (Bidden en vallen, Nijgh & Van Ditmar) en Elfie Tromp (Underdog, De Geus).

Literaire klimaat van 2015

De jury over het literaire klimaat van afgelopen jaar: 'Was 2015 literair gezien een goed jaar? Ja. Was er genoeg jong talent? Ook ja.' Toch vond de jury de kwaliteit vooral terug te vinden in de boeken van eerdere winnaars van deze prijs en de huidige genomineerden: 'Deze drie schrijvers durven hun nek uit te steken. Ze tonen lef en daarmee vormen ze gelukkige uitzonderingen in het literaire klimaat waarin ze vertoeven. Alle drie onderscheiden ze zich gunstig van de vele, vele kleine krabbelaars door hun alles-of-niets-inzet. De jury wil hen hiermee nadrukkelijk complimenteren en zij mogen de nominatie als een kleine onderscheiding ervaren.'

De jury

De jury bestond dit jaar uit drie leden, te weten juryvoorzitter Jeroen Vullings (Vrij Nederland), Yra van Dijk (hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde) en Arjan Peters (de Volkskrant). Als elk jaar was er ook een lezersjury van medewerkers van BNG Bank. Deze jury verkoos eveneens Jamal Ouariachi als winnaar, waarmee hij ook het sculptuur 'Het Haagse Vredes Jantje' kreeg.

Over de winnaar

Jamal Ouariachi (1978) debuteerde in 2010 met de roman De vernietiging van Prosper Morèl. Sindsdien schreef hij verhalen en artikelen voor onder meer nrc.next, HP/De TijdVrij NederlandDe Morgende Volkskrant en Vogue. In 2013 verscheen zijn tweede roman, Vertedering, die shortlistnominaties binnensleepte voor de Gouden Vullings, de BNG Bank Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. In mei 2015 verscheen zijn laatste roman Een honger.

Uit het juryrapport

'Misschien zou de lezer zijn of haar bezwaar even terzijde kunnen schuiven, merkt de voormalige ontwikkelingswerker Alexander Laszlo op, ergens halverwege de lijvige roman Een Honger van Jamal Ouariachi. Maar wat hij ook lijkt te ondernemen om de zuivere waarheid bij het publiek te krijgen – gesprekken, brieven, monologen, een boek –, er is ooit een oordeel over hem geveld, en dat kleurt alles: hij zou zich namelijk schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik. Zie daar maar eens onderuit te komen, in het Nederland van de eenentwintigste eeuw, waarin sensatie, angst en morele vooringenomenheid de burger in een zodanige wurggreep lijken te houden, dat we zelfs bereid zijn om desgevraagd onze privacy in te leveren. Daarover gaat dit boek, de vierde roman van Ouariachi, die ook laat zien hoe gemakkelijk de Nederlander pleegt te denken over het leed in een ver en arm land als Ethiopië. Niet de auteur of zijn hoofdpersoon is cynisch, het is de wereld zelf, waar we desalniettemin toe veroordeeld zijn. Als contrapunt is er een liefdesverhaal door de roman gevlochten. En hoewel er voldoende aanleiding is om ook in cynisme te vervallen bij de gedachte aan de heersende ideeën over huwelijk en seksualiteit, of aan de kinderlijke rijmpjes die verliefden bakken in de lachwekkende veronderstelling dat dat goudeerlijke poëzie is, de listige compositie van deze roman laat ook voldoende oprechte momenten van genegenheid zien. En dit alles in een stijl die afwisselend woedend én gevoelig kan zijn, en soms zelfs beide tegelijk. 

Over Een honger

Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt. Hij, de bekende ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, zou een van zijn Ethiopische adoptiekinderen hebben misbruikt. Heeft Aurélie werkelijk meer dan een jaar het bed gedeeld met een man die, zonder dat zij het wist, pedofiele voorkeuren had? Bijna tien jaar later is ze moeder van een jonge dochter en werkzaam als journaliste. Dan benadert Laszlo haar opnieuw, met een voorstel dat ingrijpende gevolgen zal hebben.

 

Over de BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs 2015 is een oeuvreprijs ter waarde van €15.000,-, bedoeld  voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1975 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2015 een nieuw boek is verschenen. 


 
Trefwoorden: Tags: Cultuur
 

 Content Query