Wytske Versteeg wint BNG Bank Literatuurprijs

  • update:  
  •  
Wytske Versteeg wint BNG Bank Literatuurprijs 2013 naar aanleiding van haar roman Boy (Uitgeverij Prometheus).

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Dit maakte de juryvoorzitter James van Lidth (voorzitter BNG Cultuurfonds) bekend op donderdag 23 januari in de Amstelkerk te Amsterdam.

 

Volgens de jury bezorgde Wytske Versteeg met haar roman Boy ‘een voortdurende "aha-erlebnis": niets heb je eerder gelezen, en toch herken je in iedere zin een beetje waarheid.’ Wytske Versteeg is de negende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving zij een cheque t.w.v. €15.000,- en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

 

De jury besloot dit jaar vijf auteurs te nomineren. Overige genomineerden waren Jamal Ouariachi (Vertedering, Querido), Saskia De Coster (Wij en ik, Prometheus), Joost de Vries (De republiek, Prometheus) en Robbert Welagen (Het verdwijnen van Robbert, Nijgh & Van Ditmar).

Volgens de jury was het jaar 2013 in literair opzicht mooi en droevig tegelijk: ‘Mooi, omdat de jury een recordaantal van veertig prozawerken ter beoordeling ontving. Mooi ook, omdat het niveau van die inzendingen hoog was. Droevig was dit jaar, omdat een van de jonge schrijvers, 35 jaar oud, overleed. Thomas Blondeau was een breed oeuvre aan het bouwen; hij was een schrijver van wie we veel meer hadden willen lezen.’

Als elk jaar was er dit jaar ook een lezersjury van medewerkers van de BNG Bank. Ook zij verkoos Wytske Versteeg als winnaar. De jury noemde Boy ‘een tot het eind toe spannende zoektocht van een wraakvolle en schuldbewuste moeder naar een pijnlijke waarheid’. Versteeg ontving als publieksprijs de sculptuur ‘Het Haagse Vredes Jantje’.

Over de winnaar

Wytske Versteeg (1983) studeerde in 2005 cum laude af in de politicologie, en werkt momenteel aan een promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. Haar zeer goed ontvangen romandebuut De wezenlozen kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs terecht, en won de VrouwDebuutprijs.

Boy is Versteegs tweede roman die zowel lovend als kritisch werd ontvangen. Versteeg koos in Boy voor een andere richting dan in haar debuut De wezenlozen. Waar in laatstgenoemde roman de nadruk werd gelegd op de constructie en de personages, ligt het zwaartepunt bij Boy meer op het verhaal en onderhuidse spanningen tussen personages.

Eerder publiceerde Versteeg bij uitgeverij Lemniscaat het non-fictie boek Dit is geen dakloze, dat onder andere gebaseerd was op haar ervaringen als vrijwilliger in een crisisopvang. Dit is geen dakloze (2008) mengde filosofische literatuur met journalistieke observaties en de ervaringen van daklozen zelf, en werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Wytske Versteeg werkt momenteel aan een nieuwe roman, die in 2015 bij uitgeverij Prometheus zal verschijnen.

Over Boy

Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Zelfmoord, concludeert de politie nadat zijn lichaam weer is opgedoken. Maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder niet leven. Vastbesloten om degene te vinden die verantwoordelijk is voor Boys dood, volgt ze het spoor naar dramadocente Hannah, die de klas die dag begeleidde. Zij is inmiddels een nieuw leven begonnen op het platteland van Bulgarije en verwelkomt haar nietsvermoedend. Terwijl de sneeuw begint te vallen, raken de twee vrouwen verwikkeld in een beklemmende relatie waarin niets is wat het lijkt. Als het vertrouwen groeit begint Hannah haperend aan het verhaal van Boy. Zijn moeder denkt ondertussen maar aan een ding: wraak. Boy is een scherp, subliem boek over de invloed van verdriet.

Uit het juryrapport

‘Wytske Versteeg doet geen enkele moeite de lezer te behagen en dat prikkelt de jury. Vrij van clichés of gemakzuchtige herkenningspunten vouwt Versteeg een kille wereld uit die je steeds beter leert kennen, terwijl het tegelijkertijd almaar ingewikkelder wordt. In haar debuutroman De wezenlozen (2012) maakte Versteeg gebruik van perspectiefwisselingen om het raadsel rondom de zieke Gone zowel te vergroten als op te lossen.

In Boy volgen we een ik-verteller, moeder van een verloren (adoptie)zoon. Verscheurd door verdriet zoekt ze een verklaring voor het onverwachte verlies. Juist nu de frêle Boy weg is, lijkt ze voor het eerst werkelijk naar hem te reiken, te roepen. In minder dan tweehonderd pagina’s – en met Shakespeares Richard de Derde op de achtergrond – werpt Versteeg grootse vragen op die Boy een tijdloos karakter geven, terwijl de twijfels over afkomst en oorsprong, onschuld en verraad, liefde en eigenbelang in haar verhaal een originele en hedendaagse vorm krijgen. Met Boy bezorgde Versteeg de jury een voortdurende ‘aha-erlebnis': niets heb je eerder gelezen, en toch herken je in iedere zin een beetje waarheid.’

Over de BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs 2013 is een oeuvreprijs ter waarde van €15.000,-, bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1973 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2013 een nieuw boek is verschenen.

De prijs, in 2005 door literair agent Paul Sebes bedacht om jong literair talent te stimuleren, werd eerder gewonnen door Christiaan Weijts, Jan van Mersbergen, Gustaaf Peek, Carolina Trujillo, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Yves Petry en Esther Gerritsen. Het BNG Cultuurfonds maakt de prijs mogelijk. De jury, onder voorzitterschap van James van Lidth, bestond dit jaar uit vier literaire critici, te weten Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (nrc.next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad).

Trefwoorden: Tags: literatuurprijs
 

 Content Query