Duurzame huisvesting voor RIVM en CBG

  • update:  
  • Energie en infrastructuur
BNG Bank is één van de vier financiers van de nieuwe duurzame en energiezuinige huisvesting van het Rijksinstutuut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op het Utrechtse Science Park.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Beide instituten zijn onderdeel van het ministerie van VWS. Dit is het eerste Publiek-Private-Samenwerking (PPS)-project in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat. Eind 2020 betrekken medewerkers het nieuwe gebouw.

Dit nieuwbouwproject bestaat uit de complexe realisatie van een aantal kantoren en diverse laboratoriumfaciliteiten te Utrecht. De gehele concessie en daaraan gekoppelde financieringsstructuur loopt voor circa 30 jaar. Het betreft hier een projectfinanciering (PPS/DBFMO) gefinancierd via de SPV StruktonHurksHeijmans B.V. De totale financiering bedraagt ruim EUR 150.000.000,00 verdeeld in zeven faciliteiten.

BNG Bank is lening- en zekerhedenagent

Na financial close hebben wij als agent de transfer van een deel van het commitment naar een 4e financieringspartij begeleid. Het consortium van de 4 financieringspartijen bestaat momenteel uit 1 Nederlandse bank zijnde BNG Bank, 2 buitenlandse banken en 1 buitenlandse institutionele investeerder.

Duurzaam gebouw

Daglicht, uitzicht en ruimtelijkheid dragen bij aan een prettige en inspirerende werkomgeving. Een glazen toren van 18 verdiepingen met kantoren en laboratoria, omgeven door een groen begroeide plint met verschillende functies.

Het nieuwe gebouw is duurzaam in vele facetten. Het gebouw is toekomstbestendig door zijn robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling en capaciteit in verticale transportvoorzieningen. Maar ook energiezuinig door het gebruik van trappen te stimuleren en door de gekozen installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Bovendien worden de bestaande funderingen van het Wentgebouw waar mogelijk benut.

Het gebouw is vormgegeven in een zichtbaar duurzame, groene huisvesting. Groenvoorzieningen dragen binnen en buiten bij aan een prettige en gezonde beleving van het gebouw en zijn omgeving. De groene daken en wanden zorgen voor isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als de zomer (koelte).

Bekijk een video met uitleg over het ontwerp van architect Dick van Wageningen

DBFMO-contract

Een artist impression van de nieuwbouw van het RIVMHet project wordt uitgevoerd door een consortium waarin de bedrijven Strukton, Hurks en Heijmans samenwerken met onder meer Felix Claus Dick van Wegeningen Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten en Yask. Het PPS-project met een DBFMO-contract (Design, Build, Financie, Maintenance, Operate) heeft een waarde van 267 miljoen euro. Dit betekent dat StruktonHurks verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening, met een looptijd van 25 jaar. Na de afronding van de bouw verzorgt het consortium gedurende 25 jaar diensten op het gebied van onder andere onderhoud, catering, schoonmaak en logistiek. Naast de gebruikelijke facilitaire diensten van een kantoor omvat dit project ook bijzondere diensten voor diverse laboratoria, waaronder ook een 'high containment' laboratorium.

financiering

De financiering van het project wordt behalve door BNG Bank ook verstrekt door Dekabank Deutsche Girozentrale en AG Insurance SA/NV. BNG Bank treedt daarnaast ook op als leningenagent en als zekerhedenagent.

Het eigen vermogen wordt verschaft door Strukton Assets B.V., Hurks participatie B.V. en Heijmans Capital B.V., een joint venture tussen Heijmans en 3i Infrastructure plc.

Voor een duurzaam Nederland

BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. Wij stellen de publieke sector in staat maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Onze klanten zijn (decentrale) overheden en instellingen op het gebied van wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur.

Trefwoorden: Tags: Duurzaamheid; DBFMO; PPS
 

 Content Query