Duurzame huisvesting voor RIVM en CBG

  • update:  
  • Overige sectoren
BNG Bank is één van de drie financiers van de nieuwe duurzame en energiezuinige huisvesting van het Rijksinstutuut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op het Utrechtse Science Park.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Beide instituten zijn onderdeel van het ministerie van VWS. Dit is het eerste Publiek-Private-Samenwerking (PPS)-project in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat. Eind 2020 betrekken medewerkers het nieuwe gebouw.

Duurzaam gebouw

Daglicht, uitzicht en ruimtelijkheid dragen bij aan een prettige en inspirerende werkomgeving. Een glazen toren van 18 verdiepingen met kantoren en laboratoria, omgeven door een groen begroeide plint met verschillende functies.

Het nieuwe gebouw is duurzaam in vele facetten. Het gebouw is toekomstbestendig door zijn robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling en capaciteit in verticale transportvoorzieningen. Maar ook energiezuinig door het gebruik van trappen te stimuleren en door de gekozen installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur. De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Bovendien worden de bestaande funderingen van het Wentgebouw waar mogelijk benut.

Het gebouw is vormgegeven in een zichtbaar duurzame, groene huisvesting. Groenvoorzieningen dragen binnen en buiten bij aan een prettige en gezonde beleving van het gebouw en zijn omgeving. De groene daken en wanden zorgen voor isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als de zomer (koelte).

Bekijk een video met uitleg over het ontwerp van architect Dick van Wageningen 

DBFMO-contract

Het project wordt uitgevoerd door een consortium waarin de bedrijven Strukton, Hurks en Heijmans samenwerken met onder meer Felix Claus Dick van Wegeningen Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten en Yask.

Het PPS-project met een DBFMO-contract (Design, Build, Financie, Maintenance, Operate) heeft een waarde van 267 miljoen euro. Dit betekent dat StruktonHurks verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud van het nieuwe gebouw, alsook de facilitaire dienstverlening, met een looptijd van 25 jaar. Na de afronding van de bouw verzorgt het consortium gedurende 25 jaar diensten op het gebied van onder andere onderhoud, catering, schoonmaak en logistiek. Naast de gebruikelijke facilitaire diensten van een kantoor omvat dit project ook bijzondere diensten voor diverse laboratoria, waaronder ook een ‘high containment’ laboratorium.

Een artist impression van de nieuwbouw
Een artist impression van de nieuwbouw

financiering

De financiering van het project wordt behalve door BNG Bank ook verstrekt door Dekabank Deutsche Girozentrale en AG Insurance SA/NV. BNG Bank treedt daarnaast ook op als leningenagent en als zekerhedenagent.

Het eigen vermogen wordt verschaft door Strukton Assets B.V., Hurks participatie B.V. en Heijmans Capital B.V., een joint venture tussen Heijmans en 3i Infrastructure plc.

Trefwoorden: Tags: Duurzaamheid; DBFMO; PPS
 

 Content Query