Thuishaven voor mensen met dementie

  • update:  
  • Zorg; Wonen
Rietveld in Alphen aan den Rijn is een uniek woonservicecentrum voor mensen met dementie. Het is een 'dorp' middenin de wijk Kerk en Zanen met woningen, een dorpsplein, winkel, kapper, restaurant, tuin, hofjes en veel gelegenheid voor activiteiten. In juni zijn de de eerste bewoners naar Rietveld verhuisd.

Inhoudsopgave

Contents

No

​BNG Bank financierde EUR 14 miljoen van dit initiatief van zorginstelling ActiVite. In totaal is EUR 19,4 miljoen geïnvesteerd in het complex, dat ActiVite in eigen beheer ontwikkelde.

Woningen met plein van woonservicecentrum RietveldOverzichtelijk en herkenbaar

Er is veel aandacht voor de gewoonten en de welzijnsbehoeften van de bewoners en de inrichting binnen en buiten de woningen. Mensen met dementie gedijen het beste in een omgeving die herkenbaar voor ze is. 

Bij het ontwerp van gebouw en tuin is hier rekening mee gehouden. Het grote complex is opgedeeld in kleinere woningen. Op die manier is het overzichtelijk en herkenbaar. De tuin biedt voldoende ruimte om te wandelen, te zitten, te luisteren en te kijken.Plein met terras van woonservicecentrum Rietveld

Groepswoningen

Rietveld telt 19 groepswoningen voor acht bewoners met dementie. Elke woning bestaat uit een gezamenlijke keuken en huiskamer, twee badkamers, één bezoekerstoilet, twee mindervalide toiletten, wasruimte, berging en een balkon of tuin. De bewoners hebben allemaal een eigen zit/slaapkamer.

Per woning werkt een vast team, dat is opgeleid om het mensen met dementie zo prettig mogelijk te maken. Samen met de bewoners wordt een dagindeling gemaakt, die is afgestemd op hun gewoonten en behoeftes.

Buitenkant woningen van woonservicecentrum Rietveld

Voor een duurzaam Nederland

BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. Wij stellen de publieke sector in staat maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Onze klanten zijn (decentrale) overheden en instellingen op het gebied van wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur.

Trefwoorden: Tags: Zorg
 

 Content Query