Gemini Windpark wekt eerste stroom op

  • update:  
  • Energie en infrastructuur
De bouw van het Gemini Windpark, dat onder meer wordt gefinancierd door BNG Bank, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

De eerste windturbines zijn geplaatst en produceren hun eerste duurzame stroom. De komende maanden worden in totaal 150 windturbines geïnstalleerd. In 2017 zal het park naar verwachting gereed zijn en de komende decennia duurzame energie leveren aan 785.000 huishoudens.

Nadat vorig jaar de elektrische infrastructuur is aangelegd en in een recordtijd van 110 dagen de turbinefundaties zijn geïnstalleerd, is het nu de beurt aan de aannemers Siemens en Van Oord om de 150 windturbines te plaatsen. Deze windturbines worden direct vanuit de haven van Esbjerg in Denemarken naar het windpark getransporteerd.

Gemini vermindert de Nederlandse jaarlijkse CO₂ uitstoot met 1,25 miljoen ton per jaar. Daarmee levert het windpark een belangrijke bijdrage aan het realiseren van een meer onafhankelijke energievoorziening en aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland.

Gemini speelt een belangrijke rol in het behalen van de Europese richtlijn voor duurzame energie waarmee lidstaten worden opgeroepen om in 2020 twintig procent van hun energieverbruik uit duurzame bronnen te halen. De financiering van het Gemini offshore windpark past in de missie van BNG Bank om duurzaam bij te dragen aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. 

Trefwoorden: Tags: Wind energy; Duurzaamheid
 

 Content Query