Hart van Zuid, Rotterdam

  • update:  
  • Overheden
Hart van Zuid is een goed voorbeeld van integrale gebiedsontwikkeling met een innovatief contract waarbij in nauwe samenwerking met gemeente en omwonenden een bruisend stadshart voor Rotterdam Zuid wordt ontwikkeld.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​Hart van Zuid ligt midden in Rotterdam Zuid tussen de woonwijken Carnisse, Tarwewijk en Zuiderpark, met als middelpunt winkelcentrum Zuidplein. In april 2016 is de financiering met BNG Bank beklonken en is het consortium Ballast Nedam en Heijmans, ondersteund door 3i Infrastructure, gestart met de bouw van Hart van Zuid. Onder opdrachtgeverschap van de gemeente Rotterdam zullen de partners het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy vernieuwen en versterken.​

Samen met BNG Bank en de marktpartijen werkte de gemeente afzonderlijk aan een haalbare businesscase. De meerjarige gebiedsontwikkeling beslaat onder andere vastgoedontwikkeling, utiliteitsbouw en onderhoud tot in 2043 met een waarde van circa EUR 200 miljoen.

OV-knooppunt Zuidplein, ontwerp door Kraaijvanger Architects OV-knooppunt Zuidplein, ontwerp Kraaijvanger Architects

Uitbreiding In en om Ahoy

Rotterdam Ahoy ondergaat een forse uitbreiding tijdens de ontwikkeling met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Ook winkelcentrum Zuidplein wordt gerenoveerd en toegankelijker gemaakt. Het gebied krijgt veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen; zo wordt het OV-knooppunt van metro en bus vernieuwd.

Ahoy, ontwerp door Kraaijvangers Architects
Ahoy, ontwerp Kraaijvanger Architects

Zwemcentrum Rotterdam

Op 22 januari 2018 is het Zwemcentrum Rotterdam geopend. Het zwemcentrum is gerealiseerd in het oude stadsdeelkantoor van Charlois. Dit transformatieproject aan de Gooilandsingel biedt nu ook onderdak aan een stadswinkel, fitness, Albion-winkel en horecagelegenheden. Kraaijvanger Architects heeft het zwemcentrum ontworpen. Tevens is Kraaijvanger stedenbouwkundig supervisor van het project Hart van Zuid Rotterdam.

Zwemcentrum Rotterdam heeft als aanjager van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid de Steden in Beweging award (StiB) 2018 gewonnen. De award is bedoeld voor projecten met impact die hun omgeving op sociale, economische en duurzame wijze vooruithelpen.

Voor een duurzaam Nederland

BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. Wij stellen de publieke sector in staat maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Onze klanten zijn (decentrale) overheden en instellingen op het gebied van wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur.

Trefwoorden: Tags: Duurzaamheid
Yes

 Content Query