Koud rivierwater als koeling

  • update:  
  •  
Op donderdag 4 februari 2016 is de bouw van het nieuwe Gerechtsgebouw in Breda gestart. Bij het ontwerp van het gebouw is met name veel aandacht aan het binnenklimaat besteed. De vorm en de oriëntatie van het gebouw is afgestemd op de zonnestand om het daglicht en de zonnewarmte goed te benutten. Daarnaast maken de glazen verdiepingen gebruik van een Hollandse klimaatgevel en wordt er gekoeld met het koude water uit de rivier de Mark om energie te besparen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

wachtruimtes als geluidsbuffer

Verder is de spraakverstaanbaarheid in de zittingzalen naar een hoger niveau getild. De hoge, open wachtzones vragen om een goede afstemming tussen de absorptie, diffusie en reflectie van geluid. Daarnaast bedachten Paul de Ruiter Architects en Rob Hootsman een oplossing tegen geluidsoverlast afkomstig van weg- en treinverkeer. Door de zittingzalen in het midden van het gebouw te plaatsen, vormen de wachtruimtes een geluidsbuffer.
 
 

Publiek-private samenwerking

Op 30 juni 2015 bereikte BNG Bank de Financial Close voor deze publiek-private samenwerking via een DBFMO-contract. Met de financiering gaat het consortium van VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom PPS Contracten en Macquarie Capital Group een nieuwe rechtbank bouwen en langjarig onderhouden en het facilitair management verzorgen, voor een periode van 30 jaar na oplevering. Het Rijksvastgoedbedrijf is de opdrachtgever van dit nieuwe pand.  

Het gerechtsgebouw

Het nieuwe gerechtsgebouw zal 15 verdiepingen tellen met een bruto vloeroppervlakte van zo’n 33.000 m2, exclusief een parkeervoorziening en terreininrichting. In dit pand, dat in mei 2018 klaar is, komen de Rechtbank Zeeland-West Brabant, het Openbaar Ministerie Zeeland-West Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming.

Bekijk de animatie om een beeld van het binnenklimaat te krijgen.

 

 

 

Trefwoorden: Tags: Duurzaam; Duurzaam
 

 Content Query