Gas, warmte én compost van gft-afval

  • update:  
  • Overige sectoren
Meerlanden opende in 2011 een speciale vergistingsinstallatie voor het omzetten van gft-afval in grondstof, met financiering van een consortium van BNG Bank, Rabobank en Triodos. De lening valt deels onder gemeentegarantie; de helft kon worden gegarandeerd door één gemeente.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Het afval- en recyclingbedrijf in het Noord-Hollandse Rijsenhout werkt voor 118.000 huishoudens. Ooit begonnen als afvalbedrijf van Aalsmeer en Hoofddorp, is Meerlanden uitgegroeid tot een holding in handen van negen gemeenten. Meerlanden vervult een publieke en een private taak. Zij is zowel opdrachtgever als aandeelhouder.

50.000 ton gft-afval

Jaarlijks wordt 50.000 ton gft-afval eerst vergist en daarna gecomposteerd. Bij vergisten komt onder andere biogas vrij. Daarvan maakt Meerlanden groengas van aardgaskwaliteit in een gasopwerkings-installatie.

 Peter Borghstijn, Accountmanager Public Finance bij BNG Bank, bij de vergistingsinstallatie

In de regio zijn vier gasvulpunten waar Meerlanden-gas kan worden getankt. Certificaten, uitgegeven door Vertogas, bewijzen dat het om groengas gaat. Een derde van de vuilniswagens van Meerlanden rijdt op het gft-afval dat ze zelf inzamelen.

Van de andere componenten na vergisting worden compost en CO2 voor tuinbouw gebruikt. Warm water verwarmt kassen en veegwagens sproeien straten schoon met proceswater.

voor een duurzaam Nederland

Duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu is een belangrijk element in de missie van BNG Bank en krijgt aan beide kanten van de balans vorm en inhoud. Onze duurzame initiatieven komen voort uit het streven naar een duurzaam evenwicht tussen klanten, aandeelhouders en medewerkers.

Trefwoorden: Tags: Afval; Duurzaamheid
 

 Content Query