Slim wonen in Leeuwarden

  • update:  
  • Wonen
Voor Leeuwarden is duurzaamheid een combinatie van de vier p’s (people, planet, profit, prophesy). Duurzaamheid is onderdeel van het economisch programma dat zich richt op het organiseren van groen werk, isoleren van huizen en zonnepanelen plaatsen. Maar ook innovatieve groene bedrijven naar de stad toe halen of ze stimuleren zich te ontwikkelen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Slim wonen

Om allerhande redenen zou je huizen moeten verduurzamen, maar vooral ook om de energielasten naar beneden te krijgen. Met de woningcorporaties, die ongeveer een derde van de woningvoorraad bezitten, zijn hiervoor prestatieafspraken te maken. Lastiger is het om de resterende circa 30.000 woningen van particuliere eigenaren en kleine verhuurders te verduurzamen.

Het grootste probleem van het verduurzamen is ontzorgen

Hiervoor heeft de gemeente het project Slim wonen in Leeuwarden opgezet. Via een digitaal loket is er advies over isolatie van woningen en plaatsen van zonnepanelen. De gemeente biedt een gunstige lening aan zodat bewoners hun investeringen snel kunnen terugverdienen. Vanuit de provincie is er een subsidieregeling – de Friese energiepremie – die kan oplopen tot 2.400 euro per woning.

Het grootste probleem van het verduurzamen is ontzorgen. Mensen weten niet wie ze kunnen vertrouwen en zien op tegen het gedoe. Een van de oplossingen daarvoor is het opzetten van energieconsortia; clusters van bijvoorbeeld bouw-, isolatie- en installatiebedrijven, architecten en energieadviseurs die ervaring hebben met vergroenen van woningen. Deze samenwerking maakt het huizenbezitters makkelijker te verduurzamen. Bovendien leidt het verduurzamen van woningen en maatschappelijk vastgoed weer tot meer werkgelegenheid, en zo is het cirkeltje weer rond.

 

voor een duurzaam Nederland

Duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu is een belangrijk element in de missie van BNG Bank en krijgt aan beide kanten van de balans vorm en inhoud. Onze duurzame initiatieven komen voort uit het streven naar een duurzaam evenwicht tussen klanten, aandeelhouders en medewerkers.

Trefwoorden: Tags: Duurzaamheid
Yes

 Content Query