Woningcorporatie Domijn bouwt “Het nieuwe Zuiderspoor” zonder gasaansluiting

  • update:  
  • Wonen
Het nieuwe Zuiderspoor betreft 15 grondgebonden woningen en 45 appartementen zonder gasaansluiting. Koken gebeurt elektrisch en bodemwarmte zorgt voor verwarming. Voor energieopwekking worden de daken voorzien van zonnepanelen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Het nieuwe Zuiderspoor vervangt een verouderd appartementengebouw op een prominente locatie in Enschede, aan één van de invalswegen richting het centrum. Het project betreft 15 grondgebonden woningen en 45 appartementen.

Domijn vindt het erg belangrijk dat wonen betaalbaar blijft voor haar huurders én dat we zuinig omgaan met het milieu. Daarom besloot de corporatie al voordat dit landelijk werd ingevoerd ervoor om de woningen zonder gasaansluiting te laten bouwen. Koken gebeurt elektrisch en bodemwarmte zorgt voor verwarming. Voor energieopwekking worden de daken voorzien van zonnepanelen. De woningen zijn bovendien erg goed geïsoleerd. Hierdoor wonen de huurders niet alleen comfortabeler, het scheelt ook nog eens in de energiekosten.
  
Het zes verdiepingen tellende karakteristieke appartementengebouw heeft een speelse verspringende voorgevel met een fraaie tijdloze baksteenarchitectuur. Met de 45 ruime appartementen voor de sociale huur richt Domijn zich op een- en tweepersoonshuishoudens. Wonen en koken doen de bewoners aan de voorkant, terwijl ze slapen in de twee slaapkamers die aan de rustige achterkant langs de galerij liggen. Een open en ruime centrale hal geeft bewoners aan de voor- en achterkant toegang tot het gebouw. 

De 15 stoere eengezinswoningen liggen in een rij van negen en een rij van zes woningen. Door de ligging aan een groen hofje is het rustig wonen, terwijl je toch binnen vijf minuten in het centrum zit. Kenmerkend zijn de ´Delftse stoepjes´: op zo´n stoepje voor je huis zet je een bankje of mooie bloembakken neer. Daarnaast hebben alle woningen drie slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping.

De bouw is gestart in januari 2019. De oplevering zal een jaar later zijn.

 

Trefwoorden: Tags: Duurzaamheid; Energietransitie; Wonen
Yes

 Content Query