Warmtekrachtinstallatie in Duiven

  • update:  
  •  
Sparkling Biomass start met de bouw van een warmtekrachtinstallatie in Duiven. Deze installatie levert elektriciteit en warmte op van houtresten uit de gemeente Duiven en omgeving. Voor de financiering hiervan werken BNG Bank, Oost NL, het Nationaal Groenfonds en installatiebouwer HoSt samen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Op het bedrijventerrein Innofase in Duiven komen ondernemingen samen die actief zijn op het gebied van energie- en milieutechnologie. Sparkling Biomass start daar binnenkort met de bouw van een 15 MWth biomassa gestookte warmtekrachtinstallatie.

De installatie kan uiteindelijk jaarlijks 12.500 MWh elektriciteit en 87.600 MWh warmte produceren. Dit komt overeen met het elektriciteits- en aardgasverbruik van bijna 4.000 respectievelijk 7.000 huishoudens. De aansluitingen om op termijn het stadswarmtenet van Arnhem, Duiven en Westervoort aan te laten haken zijn ook al voorbereid. Naar verwachting zal de warmtekrachtinstallatie begin 2020 de eerste elektriciteit en warmte leveren.

Financiering

Sparkling Biomass zocht partijen die financiering van duurzame projecten hoog op de agenda hebben staan. Financiering vonden zij in de combinatie van een aantal partijen: BNG Bank, het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (beheerd door Oost NL), het Nationaal Groenfonds en HoSt. Mede dankzij financiering door voormalig locatie-eigenaar Gebr. Hermsen B.V. kwam het plaatje rond.

Duurzaamheid bij BNG Bank

De investering past in de ambitie van BNG Bank. Judith de Bleyser, manager Structured Finance bij BNG Bank: 'In de financiering van duurzame initiatieven neemt energie een belangrijke plaats in bij ons. Sparkling Biomass draagt bij aan de energietransitie en de duurzaamheidsdoelstellingen van het Rijk en de provincie Gelderland. Het is in een bijzonder prettige samenwerking met professionele partijen tot stand gekomen, met begrip voor elkaars belangen. Wij zijn er trots op dat we dit duurzame project kunnen financieren.'

BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. Wij stellen de publieke sector in staat maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Onze klanten zijn (decentrale) overheden en instellingen op het gebied van wonen, zorg, onderwijs, energie en infrastructuur.

Trefwoorden: Tags: Duurzaamheid
Yes

 Content Query