Bank voor de klas
BNG Bank doet al sinds 2011 samen met andere banken mee aan Bank voor de klas, het gezamenlijke programma voor financiële educatie voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Bank voor de klas presenteert elk jaar een nieuwe Cash Quiz, een spannend en interactief spel over (omgaan met) geld, waarbij de bankmedewerker de quizmaster is.
Gastlessen na opening van de Week van het geld
De feestelijke opening van de Week van het geld is op maandag 12 maart 2018 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag. Na het openingsevent geven Olivier Labe, lid Raad van Bestuur BNG Bank, en een aantal bestuurders van deelnemende banken gastlessen op een Haagse basisschool, De Fontein.
Nieuw in 2018: Spaarchallenge
Bank voor de klas introduceert in 2018 de Cash Quiz Spaarchallenge. Met de Cash Quiz Spaarchallenge leren kinderen om samen te sparen voor een gezamenlijk gekozen doel. Ze leren spelenderwijs samenwerken, keuzes maken en de waarde van geld kennen. Ze oefenen tijdens hun spaarproject ook met het in kaart brengen van kosten en opbrengsten. De Spaarchallenge is geënt op andere online challenges, waarin mensen het online tegen elkaar opnemen – vaak voor een goed doel. Klassen die in de Week van het geld een gastles hebben gekregen van Bank voor de klas, kunnen zich daarna opgeven voor de Spaarchallenge en elkaar online inspireren met goede ideeën en hun vorderingen.
Waarom sparen?
De schuldenproblematiek onder jongeren blijft een actueel thema. Het huidige kabinet wijdde in haar Regeerakkoord (oktober 2017) ook een paragraaf aan het Terugdringen van schulden en armoede. Ze wil het aantal mensen met problematische schulden terugdringen en mensen met schulden effectiever helpen. 2,5 miljoen huishoudens hebben te weinig (spaar)geld achter de hand. Ze lopen daardoor een risico op financiële problemen. Harder roepen dat sparen belangrijk is, heeft volgens het Nibud weinig zin. Vrijwel iedereen beseft dat sparen nodig is. De samenleving zou moeten inzetten op het stimuleren van ‘ongemerkt’ sparen: geld opzij zetten zonder dat de consument dat direct voelt in zijn portemonnee. Alleen op die manier kan het aantal mensen met geldproblemen worden teruggedrongen, zo adviseerde het Nibud in 2017.
Over Bank voor de klas
Nederlandse banken hechten groot belang aan financiële educatie, zodat kinderen verstandig leren omgaan met geld. Door hen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als ze volwassen zijn. De banken zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om kinderen te leren omgaan met geld. Aangezien financiële educatie nog niet verankerd is in het onderwijs, blijf de rol van banken hierin belangrijk.

Yes