Eeuwige jeugd - Producties “Gelderland | Overijssel"

Op vrijdag 4 april 2014 werden in de Creatieve Fabriek Hazemeijer in Hengelo twee producties vertoond.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

De Poolse minnaar

Door Karin Netten, Thomas Myrmel, Annemarie Slotboom, Lars Unger, Annelies Oosterloo en vijf muzikanten van het Kameroperahuis.

De Poolse minnaar vertelt het verhaal van de Nederlandse Katja die halsoverkop naar Polen vertrekt op zoek naar een vermiste vriendin. Samen met Paulina, een Poolse tolk, start zij haar zoektocht. Al snel komen ze uit bij de ex-minnaar van de vermiste vriendin. Vanaf dat moment raakt Katja verstrikt in een wereld waarin niets is zoals het lijkt. En waar ze overgeleverd is aan de nogal eigenzinnige manier van vertalen van haar tolk Paulina.

Regisseur Karin Netten neemt het publiek mee in een wereld waarin realisme en vervreemding in elkaar grijpen. Een dynamische en wonderlijke wereld van twee vrouwen met heel verschillende achtergronden die zoeken naar betekenissen en antwoorden op plekken waar deze niet altijd aanwezig zijn.

Zodra het publiek het theater binnen komt, worden zij opgenomen in het spannende klankdecor van vormgever Lars Unger en componist Thomas Myrmel. In de loop van de voorstelling wordt het decor verschoven en opengebroken, zodat steeds diepere lagen zichtbaar worden. De hoofdpersoon Katja moet zich in haar zoektocht naar haar vermiste vriendin op verschillende manieren zien te verhouden tot de personages die ze ontmoet en tot het steeds weer veranderende decor.

Annemarie Slotboom zit met haar tekst voor De Poolse minnaar dicht op de huid van het publiek. Dit doet zij door het publiek nauw te betrekken bij de situatie en hen mee te nemen in de verschillende visies van de personages.

De muziek van De Poolse minnaar is door componist Thomas Myrmel speciaal geschreven voor de unieke ruimte van het Hazemeijer Complex. Met een vijfkoppig ensemble, bestaande uit spelers en muzikanten van het Kameroperahuis, wordt de voorstelling een muzikale reis die door het hele fabrieksgebouw weerklinkt.

Feniks en co

Door een coproductie van drie Arnhemse gezelschappen: muziektheater De Plaats, fysiektheater G-ift en beeldend theater Hanneke de Jong & Jonas de Witte.

De muziektheatervoorstelling Feniks en co vertelt het verhaal van een architect op zoek naar een gebouw voor de eeuwigheid. In zijn hoofd is plaats voor twee (gezongen) stemmen: één stem droomt van een gebouw gebouwd met de nieuwste geharde en duurzame materialen die langer dan ooit de tand des tijds zullen kunnen doorstaan. “Zonder fundamenten, zonder gewapend beton en stalen tralies zijn wij naakt als slakken, naakt en weerloos.” De andere stem droomt van een gebouw zonder vaste vorm. Een gebouw dat door de tijd wordt voortgeblazen zoals de wolken aan de hemel. Elk moment van vorm veranderend. “Bouw paleizen als wolken die drijven met de wind. Bouw paleizen die veranderen in draken van wolken en witte walvissen die zwemmen in een eindeloze blauwe hemelzee.”

En met deze twee stemmen klinkt bij tijd en wijle een groot koor. Dan weer eens meeredenerend met de ene stem, dan weer met de andere. Alsof mét de architect ook het koor zoekt tussen de spanning van deze twee uitersten. En tussen al deze stemmen door danst in zijn hoofd een ensemble van acht dansers die bouwen aan een gebouw zonder einde. Een dansend gebouw.

Feniks en co maakt op bijzondere wijze het verlangen naar de eeuwige jeugd zichtbaar aan de hand van de zoektocht naar het gebouw dat elke dag opnieuw 'nieuw' is. Een gebouw dat vloeibaar is als de tijd zelf. Een zoektocht die, voorlopig, uitkomt bij de Feniks. Als voorbeeld. Die zichzelf herschept. En weer. En weer.

De Feniks leeft vijfhonderd jaar
bouwt dan bovenin de hoogste eik
een nest van schors, kruiden en mirre
gaat op zijn nest zitten en verbrandt
en uit de as van de oude Feniks
herrijst een nieuwe.
En de nieuwe Feniks leeft verder
vijfhonderd jaar verder
de tijd die een eik nodig heeft
om boven alle andere bomen uit
uit te steken.

Feniks en co wordt gespeeld met een cast van één acteur, twee zangers, trompettist, slagwerker, kamerkoor en een ensemble van acht dansers. Libretto: Albert Hoex. Compositie: Marielle Woltring. Regie: Lise Lott Kok. Choreografie: Lorenso Borella en Lex Te Dorsthorst. Toneelbeeld en video-ontwerp: Hanneke de Jong & Jonas Witte.

Trefwoorden: Tags: Jubileum; Eeuwige jeugd
 

 Content Query