RWS partner in wonen haalt warmte uit ijs

  • update:  
  • Wonen
De Zeeuwse woningcorporatie RWS partner in wonen verwarmt eenentwintig woningen in Goes met ijs. Het project 'Het IJs van Columbus' is een systeem waarbij de woning en het tapwater worden verwarmd zonder daarbij gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De energie die vrijkomt tijdens de verandering van water in ijs en zonneluchtcollectoren op het dak spelen hierbij een grote rol.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

​De basis van het systeem is een grote watertank. Deze wordt geplaatst onder het terras aan de achtergevel van de woning. Aan deze tank wordt warmte onttrokken, zelfs zo veel dat het water bevriest. Dit proces duurt ongeveer 52 dagen. Door een warmtepomp wordt het water op de gewenste temperatuur gebracht om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De meeste energie komt vrij tijdens de fase verandering van water naar ijs, maar ook aan een hogere watertemperatuur kan warmte onttrokken worden. Door middel van een zonneluchtcollector wordt het ijs in de tank weer ontdooid of de watertemperatuur verhoogd.

In de video hieronder zit u in ruim 4 minuten een toelichting op het project.


Beperking woonlasten, goed voor het milieu

RWS partner in wonen investeert in duurzame innovatieve oplossingen voor haar huurders én voor het milieu. De grootste stijging in woonlasten zit de komende jaren in de energierekening. Met dit systeem blijft de energierekening van huurders stabiel. Hiermee blijft wonen betaalbaar voor de huurders van RWS.Het IJs van Columbus is een gesloten systeem is dat geen bronnen uitput, maar gebruikt maakt van natuurlijke bronnen. Bijvoorbeeld de energie die vrijkomt van de overgang van water naar ijs en de warmte van de zon. Een systeem dat het milieu dus niet belast.

Proeftuin Goes-West

Het IJs van Columbus is onderdeel van een unieke samenwerking tussen RWS partner in wonen, DELTA Retail, Enduris en Marsaki. Deze partijen vormen samen één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland: De Proeftuin Slimme Energie Goes-West. De Goese Proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit de Provincie Zeeland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

RWS partner in wonen heeft ongeveer EUR 4 miljoen geïnvesteerd in de woningen met ijsbuffersysteem, grotendeels gefinancierd door BNG Bank. In totaal heeft BNG Bank ongeveer EUR 120 miljoen aan financiering verstrekt aan RWS partner in wonen.

voor een duurzamer Nederland

Duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu is een belangrijk element in de missie van BNG Bank en krijgt aan beide kanten van de balans vorm en inhoud. Onze duurzame initiatieven komen voort uit het streven naar een duurzaam evenwicht tussen klanten, aandeelhouders en medewerkers.

Trefwoorden: Tags: Wonen; Duurzaam
Yes

 Content Query