BNG Bank Circusprijs

De BNG Bank Circusprijs stimuleert en ondersteunt aanstormend talent, zodat ze zich verder ontwikkelen.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic
Er is ontzettend veel circustalent in Nederland. De prijs gaat naar het meest veelbelovende talent dat in dat jaar afstudeert aan één van de 2 hbo-circusopleidingen (Codarts in Rotterdam en Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg) in Nederland.

BNG Bank Circusprijs 2020

De BNG Bank Circusprijs 2020 wordt op zondag 25 oktober uitgereikt tijdens Festival Circolo in het Leijpark in Tilburg.

4 acts nomineren

Uit alle afstudeerpresentaties worden 4 acts genomineerd. Zij krijgen een bijdrage om hun acts verder te ontwikkelen. In het najaar presenteren zij hun resultaat op een speciale circusavond en dan kiest de jury een definitieve winnaar. De winnaar van de BNG Bank Circusprijs ontvangt een prijs van 5.000 euro en een reeks optredens in het land. 

Samenwerkingsverband

Sinds 2011 werken het BNG Cultuurfonds en de koepel van de Nederlandse jeugdcircussen Circomundo samen rond de jaarlijkse BNG Bank Circusprijs. In eerste instantie was de prijs bedoeld om een stimulans te geven aan producties van de Nederlandse jeugdcircussen. Per 2017 kreeg de prijs een nieuwe opzet waarmee meer aangesloten wordt op andere BNG Bank cultuurprijzen voor aanstormend talent op het gebied van literatuur, theater en dans. Per 2020 is Circomundo opgegaan in het nationale circusplatform Circuspunt.

Circuspunt 

Circuspunt is het platform voor het (verenigde) Nederlandse circusveld. Het ondersteunt en stimuleert de algehele artistieke en zakelijke ontwikkeling van en in de sector. Circuspunt wil met een gezamenlijke stem een stevig fundament leggen voor het circus in Nederland. Door ondersteuning, bevordering en promotie wil Circuspunt de positie van het circus in Nederland versterken, het publieksbereik vergroten en de maatschappelijke betekenis uitbreiden. Circuspunt is een platform dat makers, circusondernemingen, festivals, theaters, opleidingen, jeugdcircussen en circuswerkplaatsen verenigt en verbindt.

winnaar 2019

Op zondag 20 oktober is de winnaar van de BNG Bank Circusprijs 2019 gekozen tijdens de speciale slotavond van Festival Circolo te Tilburg. Het acrobatisch trio Knot on Hands wist met een imponerende act de jury te overtuigen en ontving een cheque van €5.000,- uit handen van Harald Bergmann (burgemeester Middelburg en bestuurslid BNG Bank Cultuurfonds). De prijs stelt het gezelschap in staat om de act verder uit te bouwen tot een volledige voorstelling.
Lees verder over de prijswinnaar van 2019

De BNG Bank Circusprijs 2017 wordt in ontvangst genomen door het collectief Familiar Faces.

Eerdere winnaars

  • Winnaar 2018: David Eisele
  • Winnaar 2017: Familiar Faces
  • Winnaars 2015: Jeugdcircus Okidoki uit Meppel
  • Winnaars 2014: Nevermind uit Zoetermeer (categorie Beste Jeugdcircus) en het duo Luna & Marleen van Circus Santelli uit Groningen (categorie Jong Talent Jeugdcircus)
  • Winnaar 2013: Simsalabim (categorie kleine jeugdcircussen)
  • Winnaars 2012: Circuskunst (categorie middelgrote jeugdcircussen), Michaël Betrian (categorie jong talent jeugdcircus) en Lisa Chudalla, Codarts Circus Arts (categorie jong talent HBO)
  • Winnaar 2011: Circaso
Trefwoorden: Tags: Cultuur
 

 Content Query