Britten stemmen voor een Brexit
24 juni 2016
De uitslag was onverwacht. De laatste peilingen wezen op een Bremain. Een land dat wil uittreden, zal dat officieel aan de Europese Raad moeten meedelen. Vervolgens zullen onderhandelingen over de voorwaarden voor uittreding plaatsvinden. In beginsel dienen deze onderhandelingen na twee jaar te zijn afgerond.
grotere volatiliteit
In deze periode zal duidelijk worden hoe de toekomstige economische en handelsrelatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie(EU) eruit komt te zien. De uitkomst van deze onderhandelingen is onzeker. Hierdoor moet de komende tijd rekening worden gehouden van een grotere volatiliteit op de financiële markten.
Ook negatieve gevolgen voor Nederland
Een Brexit heeft een negatief effect op de economische ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor Groot-Brittannië, maar in mindere mate ook voor de andere landen van de EU. Vooral landen die relatief veel handel drijven met Groot-Brittannië zoals Nederland ondervinden de gevolgen.
Berekening van het CPB en het IMF wijzen op een structureel negatief effect op het bbp van 0,5 tot 1,0%. Benadrukt moet worden dat het hier gaat op schattingen op langere termijn die met grote onzekerheden omgeven zijn. Minstens zo belangrijk zijn de politieke gevolgen. De EU verliest een belangrijke lidstaat, waardoor het politieke gewicht van de EU in internationale onderhandelingen over bijvoorbeeld nieuwe handelsovereenkomsten zal afnemen.
lagere lange rentetarieven
De toegenomen marktonzekerheid als gevolg van een Brexit zal naar verwachting in de komende tijd leiden tot lagere lange rentetarieven dan eerder was voorzien.
-
Frederike Versloot, Hoofd Communicatie