Nieuwbouw in Leiden voor AIO's
07 februari 2022 - Duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11), Kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
Inmiddels zijn twee laagbouwblokken gerealiseerd (vier en vijf lagen, in totaal 142 woningen); het derde hoogbouwblok (10 lagen, 67 woningen) is in aanbouw. Het vierde laagbouwblok dat nu in voorbereiding is (drie lagen, 51 woningen), wordt in 2023 opgeleverd; dit vormt het sluitstuk van de woonbebouwing rondom het prachtig aangelegde groene binnengebied.
Het oude, inmiddels gesloopte complex van 150 woningen uit de jaren '50 voldeed op geen enkele manier meer aan moderne woningbouweisen vanuit het perspectief van woningdifferentiatie, bouwfysische en bouwtechnische kwaliteit. BNG Bank financierde met in totaal € 28 miljoen de nieuwbouw van de eerste drie fasen van het Boerhavelaan-complex aan de Stichting Universitaire Woonwijk Boerhaave. De Gemeente Leiden staat garant.
De Stichting heeft in 2019 het integrale beheer van het Boerhavelaancomplex opgedragen aan Studentenhuisvester DUWO, nadat in 2017 het beheer van het deels nieuw gebouwde en deels gerestaureerde Anatomiecomplex (168 woningen op het Bio Science Park) ook bij DUWO was ondergebracht. Per 1 januari 2022 voert de stichting huisvesting werkende jongeren (SHWJ) in Leiden het beheer uit.
Historische omgevingen met veel groen
Het oorspronkelijke Boerhaavelaancomplex stamt uit de Wederopbouwperiode en is door architect Maaskant als een 'stempel' ontworpen met een vaste en strakke ordening; twee laagbouwblokken, een 10-laagse hoogbouw met op de begane grond een supermarkt en een zorgcentrum en 10 aaneengesloten eensgezinswoningen (de zogenaamde 'Professoren-woningen'), die samen een schitterende groene binnentuin omringen. De gemeenschappelijke voorzieningen hebben lange tijd als zodanig gefunctioneerd (de tandartspraktijk is begin 2012 vertrokken), maar zijn langzamerhand heringericht ten behoeve van woonruimte voor Promovendi.
Bij het ontwerp van het nieuwbouwplan heeft architectenbureau Geurst & Schulze zoveel mogelijk de patronen van de Wederopbouwarchitectuur gevolgd, uiteraard aangepast aan de hedendaagse woon- en leefstijl. Het groene middengebied verbindt de verschillende woonblokken en fungeert zeker in het voorjaar en zomer als sociale ontmoetingsruimte. De aan de binnentuin gelegen galerijen spelen hun rol als gemeenschappelijke balkon met uitzicht op de tuin, die naast een grote ligweide ook een bloementuin ook een speeltuin heeft.
Naast het door BNG Bank gefinancierde Boerhaavelaancomplex heeft de Stichting Universitaire Woonwijk Boerhaave op het prachtige met veel groen en monumentale bomen ingerichte Overweteringpark het voormalige Anatomisch laboratorium heringericht en gerestaureerd tot wooncomplex in combinatie met een nieuwe hoogbouwtoren (in totaal 168 woningen).
Het historische laboratorium is gerestaureerd en het interieur is voor het grootste deel op moderne wijze ingericht als studio’s. De hoge verdiepingen maakte het mogelijk om zogenaamde insteekvloeren te maken waardoor beneden de woonruimte, pantry en sanitaire voorzieningen konden worden geprojecteerd en op de insteekverdieping de open slaapruimte. In het naastgelegen voormalige Pathologisch laboratorium is op de begane grond een restaurant gesitueerd.
Duurzaamheid
Bij de nieuwbouw en restauratie van het Anatomiecomplex en de nieuwbouw van het Boerhaavelaancomplex waren efficiënte en duurzame installaties het vertrekpunt. Alle woningen zijn 'van het gas af', voorzien van geavanceerde isolatie, driedubbelglas en zonnepanelen. In het statige voormalige Anatomisch lab is extra aandacht besteed aan de inpassing van duurzame installaties.
Gedreven door maatschappelijke impact
BNG Bank is van en voor de publieke sector. Alles wat we doen staat in het teken van het maken van maatschappelijke impact. Deze financiering van huisvesting draagt bij aan betaalbare onderwijshuisvesting van goede kwaliteit. Het betekent een prettige woon- en leefomgeving op korte reisafstand van de universiteit en het LUMC voor promovendi en personeel. Over dit soort keuzes voeren wij het gesprek met onze klanten. Bij ons draait het niet om winst, maar om maatschappelijke impact. Dat is onze drijfveer.
EUR 28 miljoen
Stichting Universitaire Woonwijk Boerhaave en BNG Bank
BNG Bank draagt als partner van woningcorporaties bij aan betaalbare en leefbare wijken.
BNG Bank draagt als partner van gemeenten bij aan betaalbare publieke en sociale voorzieningen.
BNG Bank draagt bij aan een betaalbare onderwijshuisvesting van goede kwaliteit.
BNG Bank is een partner bij het verduurzamen van onderwijsvastgoed.