BNG Bank stelt energietransitie centraal tijdens VNG-congres 2023
19 juni 2023
BNG Bank vindt het belangrijk dat de warmtetransitie eenvoudiger, duidelijker en aantrekkelijker wordt voor bewoners en wil daar vanuit financieringsoogpunt graag bij meedenken. Voor de warmtetransitie is hiervoor een 10 punten-plan gemaakt.
Alle drie de energiebronnen kwamen in het programma aan bod: warmte, wind en zon. Zo vertelde wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen over WarmteStad Groningen. WarmteStad is eigenaar van een zonneveld en maakt daarnaast ook gebruik van de warmte die vrijkomt uit het datacentrum Bytesnet. De provincie Brabant liet een model zien van lokaal eigendom van windmolens langs de A16, waarbij 25% van de winst wordt afgedragen aan een omgevingsfonds. Coöperatie Op Roozen heeft een concept ontwikkeld waarbij de lokale bevolking in samenwerking met de gemeente eigenaar is van zonne-energie die wordt opgewekt met zonnepanelen. Ook het Warmtebedrijf Assens uit Denemarken kwam aan bod. Dat is een coöperatief warmtebedrijf met vijf verschillende energiebronnen in eigen beheer. Hierdoor heeft het warmtebedrijf dit jaar de warmtetarieven zelfs verlaagd, terwijl die in Nederland zeer fors zijn verhoogd.
Impuls voor energietransitie
Caspar Boendemaker, specialist business development van BNG Bank, vertelde ten slotte over wat BNG Bank doet en wil doen om lokaal eigendom een grote impuls te geven bij de energietransitie. Eerder deze maand ging hij hierover ook in gesprek met het magazine Vastgoedsturing. Focus daarbij lag op de warmtetransitie.
Het bijbehorende artikel leest u hier.
-
Anneloes Geldermans, Persvoorlichter